Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Νέος ενιαίος φορέας για το κτηματολόγιο και τα υποθηκοφυλακεία
Νέος ενιαίος φορέας για το κτηματολόγιο και τα υποθηκοφυλακεία

Νέος ενιαίος φορέας για το κτηματολόγιο και τα υποθηκοφυλακεία

Ενν νέο δημόσιο φορέ, με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (αντί «Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου» που είχε αρχικά προταθεί), στον οποίο θα απορροφηθούν η Εθνικό Κτηματολόγιο και Κτηματογράφηση (ΕΚΧΑ) και τα υποθηκοφυλακεία προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η δομή αποτελείται από μια κεντρική υπηρεσία, 17 περιφερειακά γραφεία και 75 υποκαταστήματα και η μετάβαση από το σημερινό σύστημα προβλέπεται να γίνει σε διάστημα δύο ετών.

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου δόθηκε σε ολιγοήμερη στα μέσα Δεκεμβρίου και συμπεριελήφθη τελικά στο πολυ που κατατέθηκε χθες στη . Η ίδρυση του νέου φορέα έχει ζητηθεί από τους θεσμούς εδώ και μια διετία, ενόψει της ολος κτηματολογίου και δασικών χαρτών έως το 2020. Ο νέος οργανισμός θα λειτουργεί υπό την του υπουργείου Περιβάλλοντος και θα αναλάβει ως διάδοχος της ΕΚΧΑ τόσο το έργο της κτηματογράφησης, όσο και την καταχώριση και τήρηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στη χώρα.

Η απορρόφηση των 357 άμισθων υποθηκοφυλακείων θα γίνει σταδιακά: σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, μέσα στο θα καταργηθούν τα πρώτα 60, ενώ τα υιπα έως το τέλος του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων δεν συνδυάζεται με την ολο της κτηματογράφησης μιας περιοχής (όπως μέχρι σήμερα, με την υποκατάστασή τους από κτηματολογικά γραφεία), αλλά μόλις είναι έτοιμη η διάδοχη κατάσταση. Το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο (τρία μέλη θα διορίζονται με υπόδειξη του υπουργού Δικαιοσύνης) και θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση