Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Νέο πύρινο μέτωπο στην Κεφαλονιά
Νέο πύρινο μέτωπο στην Κεφαλονιά

Νέο πύρινο μέτωπο στην Κεφαλονιά

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για ακόμη μια νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, καθώς μεγάλη φωτιά ξέσπασε έξω από το χωριό Καραβάδο.

Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Στην περιοχή του Καραβάδου, πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις πρόσφατες πυρκαγιές

Οι πυρκαγιές δεν είναι ένα ακόμη μέρος της επικαιρότητας που ανεβάζει την τηλεθέαση και την επόμενη μέρα θα αντικατασταθούν από αλλά γεγονότα στις ειδήσεις, αλλά συμβάντα με τεράστιες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιθυμούμε την έναρξη σοβαρού διαλόγου σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, και μπορούμε να συμβάλουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις.

Ενώ η πυρκαγιά σε ένα μεσογειακό πευκοδάσος, είναι μια αναμενόμενη φάση του φυσικού κύκλου των πεύκων, η κοινωνική καταστροφή της επομένης μέρας είναι χειροπιαστή και αδιαμφισβήτητη. Η σαν κύρια χρήση της φύσης, η μεταβολή του δύσκολου να καεί αγροτοδασικού τοπίου, η δημιουργία οικισμών μέσα σε πευκοδάση που εκθέτει περιουσίες και υποδομές στον κίνδυνο της πυρκαγιάς, τα μεμονωμένα κτίσματα μέσα στο δάσος, είναι αιτίες κοινωνικής καταστροφής και πρέπει να εκτιμηθούν στο πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού πυροπροστασίας.

Το δόγμα πυρόσβεσης πρέπει να αλλάξει με ισόρροπο χειρισμό κατάσβεσης της ατομικής (κατοικίες) και της κοινής μας περιουσίας (δάσος). Το αίτημα ίδρυσης ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και η επανεμπλοκή δασικών υπηρεσιών στην πρόληψη και κατάσβεση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

Η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί για πρώτη φορά έναν οδηγό προστασίας και αποκατάστασης των καμένων περιοχών. Κανείς πλέον δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την πυρκαγιά για δημιουργία νέων τετελεσμένων. Η συντομότερη δυνατόν ανάρτηση τους είναι προς το συμφέρον όλων, και οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ορίζοντας άμεσα τα περιγράμματα των εκκρεμοτήτων, όπως προβλέπει ο νόμος.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση