Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Νέο μέτωπο με Eldorado ανοίγει η κυβέρνηση
Νέο μέτωπο με Eldorado ανοίγει η κυβέρνηση

Νέο μέτωπο με Eldorado ανοίγει η κυβέρνηση

Ενα ακόμη μέτωπο με την ανοίγει ο και Ενέργειας Πάνος , προωθώντας την επανεξέταση των όρων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που ενέκρινε την Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων (ΕΠΟ) της συνολικής επένδυσης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στα Μεταλλεία ς το 2011. Η αναθεώρηση της σχετικής ΚΥΑ δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, γι' αυτό και το υπουργείο επιστρατεύει το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ). Με χθεσινό έγγραφο, που υπογράφει η γενική διευθύντρια ΣΕΠΔΕΜ Γεωργία Κοτίνη, προτείνεται η συγκρότηση ομάδας εργασίας με αντικείμενο την επανεξέταση των όρων της ΚΥΑ ΕΠΟ του έργου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», ενώ παράλληλα ρόλο καλείται να αναλάβει και το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΖ) για την αποκατάσταση περιβαλλοντικών ζημιών.

Για την αναγκαιότητα επανεξέτασης των όρων της ΚΥΑ, το σχετικό έγγραφο επικαλείται τις παραβάσεις που διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου στα υπο των Μαύρων Πετρών και της Ολυμπιάδας. Πρόκειται για τα πρόστιμα που ανακοίνωσε ο κ. λίγο πριν από τη συνέντευξη του επικεφαλής της στην Αθήνα, κ. Πολ Ράιτ, μέσω της οποίας γνωστοποίησε την απόφασή του για αναστολή μέρους των δραστηριοτήτων της εταιρείας στα Μεταλλεία ς και την απόλυση 600 εργαζομένων.

Η συγκρότηση της ομάδας εργασίας που προτείνει το ΣΕΠΔΕΠ στηρίζεται σε αυτές τις διαπιστωμένες παραβάσεις και κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εξετασθεί εάν συντρέχουν νόμιμοι λόγοι επανεξέτασης των όρων της σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ του έργου, ή λήψης άλλων μέτρων σε εφαρμογή της νομοθεσίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί. Παράλληλα, το ΣΥΓΖ καλείται σε συνεργασία με την αρμόδια Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, στις διαδικασίες πρόληψης και αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς στις περιοχές Μαύρων Πετρών και Ολυμπιάδας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση