Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο
Νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο

Νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο

Στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και στην προετοιμασία για τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που αρχίζουν άμεσα, προστίθεται και ένα τρίτο μέτωπο. Πρόκειται για τις τριβές μεταξύ υπουργών που δεν έχουν σχέση με την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά ενισχύουν τη δυσλειτουργική εικόνα της κυβέρνησης – ζήτημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι η προς την επίτευξη συμφωνίας με ορίζοντα την 20ή Αυγούστου θα είναι σκληρή, αλλά αυτό που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές προέχει είναι να υπάρξει συμφωνία και ψήφιση όσων νόμων απαιτηθούν, με στόχο ο πρωθυπουργός να λάβει στη συνέχεια τις αποφάσεις του απερίσπαστος ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τη διεξαγωγή εκλογών.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, μετά την επικράτησή του στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. ς θέλει να διερευνήσει το πεδίο επιρροής του και αυτό θα το πετύχει, σύμφωνα με κομματικές πηγές, με την καλύτερη οργάνωση των δυνάμεων που τον υποστηρίζουν ή και με την ένταξη νέων μελών. Σήμερα συνεδριάζει η του κόμματος προκειμένου να συζητήσει, ίσως και να αποφασίσει, για τη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής και της επιτροπής θέσεων που θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο έκτακτο συνέδριο του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για δύο επιτροπές, κυρίως μάλιστα η Οργανωτική, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ λόγω της έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος τα μέλη των επιτροπών θα κληθούν να τηρήσουν ισορροπίες, να διευθύνουν κατά κάποιο τρόπο σημαντικές δυνάμεις προς μια ιδιαίτερα προσεκτική διαδικασία οργάνωσης και διαλόγου, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω όξυνση. Σημειώνεται ότι και στις δύο επιτροπές θα εκφράζονται όλες οι ιδεολογικές τάσεις. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνει συνεχή ενημέρωση για τις κομματικές διεργασίες και δίνει σχετικές κατευθύνσεις.

Το τρίτο μέτωπο, το οποίο εξακολουθεί να μην είναι εύκολα διαχειρίσιμο ούτε από τον πρωθυπουργό ούτε από τους αρμόδιους για τον κυβερνητικό συντονισμό, είναι οι διαμάχες μεταξύ υπουργών που ενίοτε επισκιάζουν και αυτή την εσωκομματική ααράθεση. Τελευταίο κρούσμα ήταν η δημόσια διαφωνία μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση και του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση. Ο κ. Πανούσης στις τελευταίες του είχε αφήσει υπόνοιες περί εσχάτης προδοσίας σχετικά με τη στάση του κ. Βαρουφάκη, που προκάλεσαν τη σκληρή αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση, που θεωρείται ότι εκφράζει πιο ορθόδοξα τον πρωθυπουργό. Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «λεκτικές ακρότητες» του κ. Πανούση, σημειώνοντας ότι είναι «εκτός τόπου και χρόνου» ειδικά τα περί «εσχάτης προδοσίας». Ο υπουργός Εσωτερικών διερωτήθηκε αν «έχει κανένα νόημα τ να τα βαφτίζουμε όλα αυτά, να τα περιχαρακώνουμε ή να τα πασπαλίζουμε από πάνω με εκδοχές ή υπαινιγμούς περί εσχάτης προδοσίας. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα, όταν μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήρε στη  –και πολύ καλά έκανε– όλη την ευθύνη, όχι μόνο για το ότι υφίστανται εκθέσεις επί των συνεπειών, αλλά και για το ότι υπάρχουν –κατ' ελάχιστο– προετοιμασίες για να αντιμετωπισθούν οι ασφυκτικές πιέσεις. (…). Δεν έχει κανένα νόημα. Μόνο διχασμό μπορούν να  προκαλέσουν όλα αυτά». Ανταπαντώντας ο κ. Πανούσης απέρριψε τις κατηγορίες του κ. Βούτση, παράλληλα όμως έκανε λόγο για «συνταγματικό παράδοξο να ψηφίζει η αολίτευση επιλογές της κυβέρνησης και να καταψηφίζουν βουλευτές της συμπολίτευσης» και δήλωσε ότι η μόνη λύση είναι οι .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση