Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Νέο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση η ταυτότητα
Νέο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση η ταυτότητα

Νέο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση η ταυτότητα

Το ζήτημ της τυτότητας των πολιτών της γείτονος αναδεικνύεται σε «αγκάθι» στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και όλα τα συνδεδεμένα ζητήματα. Το θέμα κυριάρχησε στις που έκαναν χθες οι της ΠΓΔΜ και ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς, μετά τις επαφές τους στα Σκόπια. «Κανείς, ούτε καν οι Ελληνες γείτονές μας, δεν μπορεί να σταματήσει το δικαίωμά μας, ή το δικαίωμα των συμπολιτών μου να είναι Μακεδόνες και να μιλούν τη μακεδονική , που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ μετά τη συνάντησή του με τον διαπραγματευτή του .

Μετά τις αρκετά εκτενείς του κ. Ντιμιτρόφ για το ζήτημα της ταυτότητας, ο κ. Νίμιτς δήλωσε αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις «αν και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες» και προέβη σε μια μάλλον αμφίσημη τοποθέτηση. Αρχικά δήλωσε «πεπεισμένος ότι μια λύση είναι πιθανή και είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη διατήρηση και, ακόμα, την ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας».

 Εν συνεχεία, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Αθήνα δεν άκουσε «τίποτα που να θέτει εν αμφιβόλω την ταυτότητα της χώρας». Στην Αθήνα, διπλωματικές σχολίαζαν τη δήλωση του κ. Νίμιτς αναφέροντας πως «εμείς έχουμε δηλώσει τις θέσεις μας ξεκάθαρα. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς, ούτε και ερμηνεύει εκείνος τις θέσεις μας».

Πρακτικά ο κ. Νίμιτς διαπίστωσε, στις επαφές του, τις πολύ βασικές δυσκολίες που υπάρχουν έως ότου γίνει εφικτή μια πιθανή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους που συνάντησε ο κ. Νίμιτς –ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος από τις έως τώρα συζητήσεις που είχε– φάνηκε να μη συζητούν ζήτημα αλλαγής της ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, αν και δήλωσαν ανοικτοί για προτάσεις στο ονοματολογικό. Ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος μαζί με τον Eλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά είναι πλέον οι δύο βασικοί συντελεστές των διμερών διαπραγματεύσεων για το θέμα, δήλωσε χθες επιπλέον ότι «στο πακέτο των προτάσεων υπάρχουν ιδέες που δεν είναι τόσο κακές, αλλά, επίσης, ιδέες που δεν είναι τόσο καλές».

Πηγή: kathimerini
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση