Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Νέοι φόροι ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2017
Νέοι φόροι ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2017

Νέοι φόροι ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2017

Νέα ύψους 3,3 δισ. ευρώ προβλέπει ο του 2017, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα νέα , σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση των όσων έχουν εφαρμοστεί φέτος, θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2017, αντί μνημονιακού στόχου για 1,75% του ΑΕΠ. Παρά την εκτιμώμενη υπέρβαση, όμως, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πείσει τους δανειστές να καταργήσει μέτρα που είχαν συμφωνηθεί, ώστε να χαλαρώσει το σκληρό μείγμα δημοσιονομικής ς που στηρίζεται κυρίως στην των φόρων. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το 2017 οι θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα προέλθουν τόσο από την αύξηση των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος όσο και από τις αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, όπως στα καύσιμα, τον καφέ, τα τσιγάρα, το Διαδίκτυο κ.λπ. Επιπροσθέτως, από τις παρεμβάσεις σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και τις αυξήσεις των εισφορών εκτιμάται ότι το κράτος θα έχει δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 843 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό κονδύλι συνολικού ύψους 871 εκατ. ευρώ για δράσεις κοινωνικής ς. Από το ποσό αυτό, τα 571 εκατ. ευρώ αφορούν τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ τα υιπα 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για παρεμβάσεις ενίσχυσης κοινωνικών δράσεων. Αν και δεν υπάρχει σαφής για το ποιες θα είναι αυτές οι δράσεις στις οποίες θα κατευθυνθούν τα 300 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως θα διοχετευθούν στους τομείς της υγείας, της περίθαλψης, της παιδείας και της κοινωνικής προστασίας.

Παρά την παροχή των 871 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως το 2017 ο θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, αντί μνημονιακού στόχου για 1,75% του ΑΕΠ ή 3,1 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται κυρίως στην υπερεκτέλεση των εσόδων φέτος και τη μεταφορά των θετικών επιπτώσεων στον προϋπολογισμό του 2017. Μάλιστα, η υπεραπόδοση των εσόδων φέτος οδηγεί το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα ανέλθει τελικά στο 1,1% του ΑΕΠ ή 1,9 δισ. ευρώ, αντί στόχου για 0,5% του ΑΕΠ (875 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, παρά τη θετική εικόνα των εσόδων φέτος, οι δανειστές δεν επέτρεψαν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και είτε εφαρμόζονται είτε θα εφαρμοστούν το 2017.

Πέραν αυτών, το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι το 2017 η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% από ύφεση 0,3% φέτος. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων κατά 9,1%, της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% και των εξαγωγών κατά 5,3%. Προβλέψεις για τις οποίες έχει ασκηθεί κριτική από διάφορους φορείς ότι είναι αρκετά αισιόδοξες.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση