Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νέα «βροχή» εκπρόθεσμων τροπολογιών στη Βουλή
Νέα «βροχή» εκπρόθεσμων τροπολογιών στη Βουλή

Νέα «βροχή» εκπρόθεσμων τροπολογιών στη Βουλή

Θέματα σχετικά με τη δήλωση απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τα υπόχρεα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – Ασφαλιστικά Ταμεία, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την διετία 2015-2016 κτισμάτων σε σεισμόπληκτες περιοχές Λευκάδας και Ιθάκης, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας (προβλέπεται αύξηση) για την άρση ακινησίας αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας εντός του 2016, επιχειρεί να ρυθμίσει νέα, πέμπτη κατά σειρά από τις έξι, εκπρόθεσμη τροπολογία της κυβέρνησης, που κατατέθηκε για να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής μαζί με το «κατεπείγον» ασφαλιστικό-φορολογικό.

Η νέα αυτή τροπολογία φέρει ώρα κατάθεσης «12:35» Σάββατο πρωί, δηλαδή περισσότερο από δύο ώρες, από τη στιγμή που άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι τέσσερις προηγούμενες, κατατέθηκαν στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, χθες Παρασκευή. Για το θέμα –και πριν, δηλαδή, από την κατάθεση και της σημερινής, ο προεδρεύων της συνεδρίασης Ν.Κακλαμάνης τόνιζε ότι δεν θα γίνουν άλλες –πέραν των 4- αποδεκτές. Αλλά ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με την απάντησή του έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σεβαστεί Κανονισμό και συμφωνίες, και πως προσανατολίζεται να καταθέσει και άλλες. Οπως και έγινε με ήδη μία. Ο διάλογος είναι ενδεικτικός:

Νικ. Κακλαμάνης, Δ’ Αντιπρόεδρος: «Κύριε Υπουργέ, τέσσερις είναι οι υπουργικές τροπολογίες και τελειώσαμε. Είναι ομόφωνη η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Μη δούμε να έρχονται άλλες να έρχονται το βράδυ ή αύριο έτερες Υπουργικές τροπολογίες. Το ξεκαθαρίζω από σήμερα το πρωί αυτό. Ήταν ομόφωνη η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων».

Γ. Κατρούγκαλος: «Κύριε Πρόεδρε. Ως προς τη διαδικαστική σας πρόταση, δεν θα υπάρξουν τροπολογίες που δεν έχουν την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Δεν θα έρθουν τροπολογίες που θα στερούνται της υπογραφής του Γενικού Λογιστηρίου»

Οι τέσσερις πρώτες

Υπενθυμίζεται ότι με την μία εκ των τεσσάρων χθεσινών υπουργικών τροπολογιών, μειώνεται περαιτέρω η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους πολίτες, ενώ αυξάνεται η φορολόγηση για τμήμα επιχειρηματιών. Χαρακτηριστικά, πάντως, υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση, στο κείμενο που κατέθεσε, εμφανίζεται να παρουσιάζει δύο διαφορετικές εκδοχές ως προς τα χρήματα που προσβλέπει να μεταφέρει ετησίως από το πορτοφόλι των φορολογουμένων πολιτών στα ταμεία του κράτους: Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, όπως την παρουσίασε στο ΓΛΚ, το ποσό αυτό ανέρχεται στα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ στην ειδική Εκθεση αξιολόγησης των επιπτώσεων από τη ρύθμιση, η κυβέρνηση εμφανίζεται να δηλώνει πως δεν μπορεί να προσδιορίσει το ποσό αυτό.

Υπενθυμίζονται ότι αυτό «επιτυγχάνεται» κατ’ αρχήν από την απόφαση να μειωθεί η έκπτωση φόρου εισοδήματος από τα 2100 ευρώ που είναι ως σήμερα (Νόμος 4172/2013, άρθρο 16) στα 1900 ευρώ «για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα», και υπό την προϋπόθεση ότι «το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ». Η μείωση του φόρου ανέρχεται στα 1950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα τέκνο, στα 2000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο τέκνα, και σε 2.100 ευρώ για φορολογούμενο από τρία τέκνα και άνω. (Δηλαδή, έκπτωση 50 ευρώ ανά τέκνο ως τα πρώτα τρία).

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διακομιδή ηλικιωμένου από την Αλόννησο στο Βόλο - https://t.co/C8ez3UvDbp -

  • Συνελήφθη για παραβίαση ωραρίου στον Αλμυρό - https://t.co/Lj3WLGXDdB -

  • Οι σκιές του 21ου αιώνα - https://t.co/s9aYIGQYuR -

"Αλιεύοντας" την είδηση