Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Νέα συμπλοκή κρατουμένων στον Κορυδαλλό
Νέα συμπλοκή κρατουμένων στον Κορυδαλλό

Νέα συμπλοκή κρατουμένων στον Κορυδαλλό

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Την έκρυθμη κτάστση που επικρατεί στις φυλακές όλης της χώρας ήρθε να επιβεβαιώσει η χθεσινή συμπλοκή κρατουμένων στον Κορυδαλλό.

Ομάδες φυλακισμένων από τις Β΄ και Ε΄ πτέρυγες συγκρούστηκαν σε κοινόχρηστο χώρο της φυλακής και μόνο μετά την έφοδο στη φυλακή της αστυνομίας και μιας νεοσύστατης, επίλεκτης ομάδας της εξωτερικής φρουράς οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους και τα επεισόδια σταμάτησαν.

Αφορμή για όσα εκτυλίχθηκαν στη φυλακή του Κορυδαλλού ήταν η συμπλοκή, χθες το πρωί, μεταξύ ενός Γεωργιανού και δύο Αφγανών κρατουμένων. Στη διάρκεια του επεισοδίου, ο Γεωργιανός χτύπησε με αυτοσχέδιο τον έναν από τους Αφγανούς, τραυματίζοντάς τον στο πόδι. Το επεισόδιο έγινε αμέσως γνωστό και πυροδότησε επεισόδια. Γεωργιανοί που κρατούνται στη Β΄ πτέρυγα κινήθηκαν εχθρικά προς την Ε΄ πτέρυγα, όπου κρατούνται κυρίως υπήκοοι Αφγανιστάν. Στους κοινόχρηστους διας ξέσπασαν συγκρούσεις καθώς, παρά την προσπάθεια ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου να κλείσει και να ασφαλίσει τη διαχωριστική κιγκλίδα, κρατούμενοι από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα πρόλαβαν να έρθουν στα χέρια. Ο υπάλληλος, μάλιστα, δέχτηκε χτύπημα στο χέρι και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Περίπου δέκα λεπτά μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων, η νεοσύστατη Ομάδα Αντιμετώπισης Εκνομων Ενεργειών (ΟΑΕΕ) πραγματοποίησε έφοδο στη φυλακή δημιουργώντας ασπίδα προστασίας στο διοικητήριο, στο και σε άλλες κρίσιμες για τη λειτουργία της φυλακής υποδομές. Στη θέα των κουκουλοφόρων και ντυμένων στα μαύρα ανδρών της εξωτερικής φρουράς, οι κρατούμενοι υποχώρησαν προς τα κελιά τους, ενώ η ηρεμία αποκαταστάθηκε πλήρως μετά και την έφοδο στη φυλακή των ΜΑΤ και μιας Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). Στην ανακοίνωσή του, πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχείρησε να υποβαθμίσει το συμβάν χαρακτηρίζοντας τα επεισόδια «αναταραχή» και διαψεύδοντας τις σώμα με σώμα συγκρούσεις μεταξύ κρατουμένων. «Αφού ασφαλίστηκαν οι πτέρυγες, με τη συνδρομή ς της Ελληνικής Αστυνομίας, οι κρατούμενοι εισήλθαν στα κελιά τους και αποκαταστάθηκε πλήρως η εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος», επισήμανε το υπουργείο.

Μετά τη λήξη των επεισοδίων, έρευνες έγιναν στα κελιά στις πτέρυγες Β΄, Ε΄ και Α΄ για τον εντοπισμό «απαγορευμένων αντικειμένων». Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν πολλά αυτοσχέδια α και κινητά τηλέφωνα. Για τα ευρήματα των ερευνών επρόκειτο να ενημερωθεί ο της φυλακής, ενώ για τον τραυματισμό του σωφρονιστικού υπαλλήλου και του ενός κρατουμένου προανάκριση πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. Χθες ήταν μόλις η δεύτερη φορά που η Ομάδα Αντιμετώπισης Εκνομων Ενεργειών ανέλαβε δράση στο εσωτερικό της φυλακής. Είχε προηγηθεί επέμβασή της στη διάρκεια επεισοδίων στη Β΄ πτέρυγα το βράδυ της 9ης Ιουνίου, με απολογισμό τρεις . Και τότε τα επεισόδια ήταν μεταξύ Αφγανών και Γεωργιανών κρατουμένων, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ερίζουν για τον έλεγχο και την επικυριαρχία στη φυλακή.

Την ΟΑΕΕ των φυλακών Κορυδαλλού συγκροτούν 30 έμπειρα στελέχη της εξωτερικής φρουράς, που παρακολούθησαν από τα ΜΑΤ. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της, η ομάδα επεμβαίνει στο εσωτερικό της φυλακής με εντολή του διευθυντή και δεν χρειάζεται η διαμεσολάβηση του εισαγγελέα, όπως ισχύει στην περίπτωση εφόδου της ΕΛ.ΑΣ. Με αφορμή το χθεσινό συμβάν, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας προειδοποιούν πως, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στο εσωτερικό των φυλακών, η κατάσταση θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

 

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση