Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Νέα παράταση στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπό την απειλή «ξαφνικού θανάτου
Νέα παράταση στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπό την απειλή «ξαφνικού θανάτου

Νέα παράταση στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπό την απειλή «ξαφνικού θανάτου

Παράταση ενός μηνός στην σημερινή προθεσμία εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοινώσε  το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ανέφερε η «Κ» νωρίτερα . Η παράταση δίνεται σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες για να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν όσο περισσότεροι υποψήφιοι είναι δυνατόν.

Όμως κύκλοι σε επαφή με τις διεργασίες αυτές αναφέρουν στην «Κ» πως η νέα αναβολή στον διαγωνισμό έρχεται ως του γεγονότος πως η κινεζική πλευρά, που φέρεται ως ο επικρατέστερος εκ των δυνητικών επενδυτών, δεν εχει ακόμα καταλήξει. Άλλες πληροφορίες θέλουν το Πεκίνο να συνδέει την συμμετοχή του στο διαγωνισμό με την πρόοδο σε άλλες επενδύσεις του στην Ελλάδα και ειδικότερα στον ΟΛΠ αλλά και στον εν εξελίξει διαγωνισμό για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.

«Το ΤΑΙΠΕΔ έγινε αποδέκτης αιτημάτων από τρεις δυνητικά ενδιαφερόμενους επενδυτές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας Υποβολής Αρχικού Ενδιαφέροντος, που είχε οριστεί για τις 21/03/2016» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, μετά το δημοσίευμα, της «Κ» το Ταμείο.

Η σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με τους ευρωπαϊκούς άξονες εκτιμάται ότι θεωρείται από το Πεκίνο ως αναπόσπαστο μέρος των νέων δρόμων του μεταξιού και προς τούτο αναμένεται να υπάρξει σοβαρή προσφορά. Αδιευκρίνιστο όμως παραμένει το ποιος κινεζικός θα κατέβει στον διαγωνισμό εάν αυτό τελικά αποφασιστεί καθώς η Cosco δεν εχει σιδηροδρομική εμπειρία και εάν συμμετέχει θα χρειαστεί εταίρο.

Η Cosco θεωρείται εκ των πλέον πιθανών, αν όχι ο μόνος, διεκδικητών και επειδή βασικό περιουσιακό στοιχείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι οι συμβάσεις με την κινέζικη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ομίλων όπως η Hewlett Packard από τον Πειραιά προς την Ευρώπη.

Πάντως και η ιταλική κρατική Ferrovie dello Stato επιβεβαίωσε πληροφορίες που την θέλουν ως ενδιαφερόμενη αν και δήλωσε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καταλήξει σε αποφάσεις ενώ και οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι φέρονται να ξανακοιτάζουν το φάκελο.

Ορισμένοι κύκλοι επισημαίνουν πως υπάρχει πάντοτε η εναλλακτική δυνατότητα εξασφάλισης αδείας για νέα εμπορική σιδηροδρομική εταιρεία, ειδικά υπό την πίεση που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άνοιγμα της αγοράς, και υπενθυμίζουν πως προ ολίγων εβδομάδων σχετική άδεια εξασφάλισε η Rail Cargo Logistics Goldair, κοινοπραξία των Αυστριακών Σιδηρόδρομων με την ελληνική Goldair.

Η παράταση σήμερα έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα κεφάλαιο στο θρίλερ με την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η επιτυχής ολοκλήρωση της οποίας είναι προϋπόθεση για την διαγραφή χρεών της τάξης των 714 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με την σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εάν δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν αποκλείεται ακόμα και «ξαφνικός θάνατος» της ελληνικός εταιρείας, παραδέχονται κορυφαίοι παράγοντες των μεταφορών και άλλων κρατικών σιδηροδρομικών ομίλων .

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προς ολοκλήρωση οι εργασίες ασφαλτόστρωσης του δρόμου από Αμποβό (Αφύσσου) προς παραλία Ραζή στον Προφήτη Ηλία… - https://t.co/EtOegWm861 -

  • Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένια μετάλλια από Ντούσκο και Αναστασιάδου #κωπηλασία - https://t.co/8Ttc1EJXEy -

  • Τσιτσιπάς: Στον επόμενο γύρο του Roland Garros #ΣτέφανοςΤσιτσιπάς - https://t.co/1bVwW98YiE -

"Αλιεύοντας" την είδηση