Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Νέα κυβερνητική επίθεση εναντίον ΔΝΤ
Νέα κυβερνητική επίθεση εναντίον ΔΝΤ

Νέα κυβερνητική επίθεση εναντίον ΔΝΤ

Εως την Τρίτη εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θ έχει ολοκληρωθεί το κείμενο των θεσμών (ντί Κυριακής που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος την Τετάρτη το βράδυ) και έως το Πάσχα η . Ταυτόχρονα εξαπολύουν νέα επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις αυτή τη φορά. Παράλληλα, περιγράφουν την επερχόμενη συμφωνία στις φορολογίας εισοδήματος και το ασφαλιστικό, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων που αποτελεί το ζήτημα που υπάρχει σήμερα η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

«Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία» υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Και προσθέτουν πως «τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να “καίγονται”, καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξ του κειμένου των θεσμών».

Πάντως, επισημαίνουν ότι «η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του». Αρμόδια στελέχη ανέφεραν χθες πως Κομισιόν και ΔΝΤ έχουν ήδη συντάξει τα προσχέδια των κειμένων (MoU και MEFP, αντίστοιχα), πάνω στα οποία γίνεται τώρα η συζήτηση. Στο κείμενο της Κομισιόν εκτιμάται ότι τα ύψους 3% του ΑΕΠ διασφαλίζουν την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το , ενώ σε εκείνο του ΔΝΤ γίνεται εκτιμάται ότι τα αποδίδουν 2,5% του ΑΕΠ και οδηγούν σε 1,5% του ΑΕΠ το .

Πέραν αυτών από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η «συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας – μέχρι το τέλος του 2018. Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν». Αναφορά με σαφείς αιχμές προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενόψει της ψήφισης των νέων μέτρων.

Επίσης, σημείωναν ότι «πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι “οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά” ανεβάζοντας το “λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ”. Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε…- γι' αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση