Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P
Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα προχώρησε ο οίκος Standard&Poor's.

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιολογεί πλέον την με «CCC+» έναντι προηγούμενης βαθμολογίας «Β-», ενώ ταυτόχρονα έθεσε την ελληνική οικονομία υπό αρνητικές προοπτικές (outlook) λόγω του κινδύνου για περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας για το , τις και την οικονομία.

Σύμφωνα με τον οίκο, χωρίς την εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων ή νέας ελάφρυνσης, οι δανειακές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις της ς δεν θα είναι βιώσιμες.

Στις 24 και τις 29 Απριλίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν και θα εξετάσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Μία δεύτερη πληρωμή προς το ΔΝΤ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, είναι πληρωτέα την 1η Μαίου και θα ακολουθήσει μία ακόμη πληρωμή, ύψους 760 εκατ. ευρώ, στις 12 Μαίου», σημειώνει ο οίκος και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι το θα έχει εξαντλήσει τα ταμειακά διαθέσιμά του, εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την ημερομηνία της δεύτερης πληρωμής στο ΔΝΤ».

«Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το βασικό μας σενάριο», τονίζει ο οίκος. «Πιστεύουμε ότι οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες για την Ελλάδα από μία τέτοια χωρίς προηγούμενο κίνηση θα ήταν βαριές και θα συνοδεύονταν πιθανόν από εκτεταμένες χρεοκοπίες του υ και του ιδιωτικού τομέα».

«Η αρνητική προοπτική σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ελληνικό αξιόχρεο μέσα σε ένα έτος, εάν αισθανθούμε ότι έχει αυξηθεί περαιτέρω η πιθανότητα μίας επιζήμιας ανταλλαγής ιδιωτικού χρέους».

«Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε την προοπτική σε σταθερή και να επιβεβαιώσουμε την αξιολόγηση στα σημερινά επίπεδα, εάν πιστέψουμε ότι η Ελλάδα και οι πιστώτριες χώρες της θα συμφωνήσουν σε ένα νέο στήριξης με όρους ς που ικανοποιούν όλες τις πλευρές.

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση