Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νέα Δημοκρατία: Αλλαγές στο μπόνους των 50 εδρών
Νέα Δημοκρατία: Αλλαγές στο μπόνους των 50 εδρών

Νέα Δημοκρατία: Αλλαγές στο μπόνους των 50 εδρών

Ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, με επίκεντρο το μπόνους των 50 εδρών που αποδίδεται στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του εκλογικού του ποσοστού, ανοίγει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος . Σε μια περίοδο που η του έχει, ολοκληρωτικά, εγκαταλείψει τις προεκλογικές της θέσεις για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, ενώ Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ζητούν προσαρμογή του εκλογικού νόμου στα νέα πολιτικά των μη αυτοδύναμων κυβερνήσεων, η κίνηση του κ. Μεϊμαράκη δεν έχει ως μόνο στόχο να αναδείξει μία ακόμη αναντιστοιχία λόγων και πράξεων της κυβέρνησης, αλλά αφενός να αποτυπώσει τα που έχουν μεταβληθεί από την ψήφιση του εκλογικού νόμου, αφετέρου δε να ρίξει νέες γέφυρες προς τα του ευρωπαϊκού τόξου.

Η πρόταση του κ. Μεϊμαράκη, όπως είχε διατυπωθεί προ ετών και επαναλήφθηκε σε συνέντευξή του (Real) την Κυριακή, περιλαμβάνει τη διατήρηση μεν της «ενισχυμένης αναλογικής», και άρα και του μπόνους εδρών προς το πρώτο κόμμα, ωστόσο εισάγει για τον ακριβή αριθμό εδρών που θα αποδίδεται. Ενώ, για παράδειγμα, το ανώτατο όριο μπόνους μπορεί να παραμείνει στις 50 έδρες, η πρόταση του κ. Μεϊμαράκη θέλει αυτό να αποδίδεται μόνο όταν το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά, π.χ. άνω του 40%. Σε περιπτώσεις, όμως, όπως το 36,3% που έλαβε ο τον Ιανουάριο ή το σχεδόν 30% της το 2012, η πρόταση Μεϊμαράκη είναι να αποδίδεται μέρος και όχι το σύνολο του μπόνους (π.χ. 30 έδρες) και οι υπόλοιπες να διανέμονται αναλογικά στα της Βουλής.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ένα θετικό κρούσμα στα rapid test στο Βελεστίνο - https://t.co/JyvbRTTU3w -

  • Οι καθυστερήσεις των ΕΛΤΑ στο επίκεντρο της συνάντησης του Αθανάσιου Λιούπη με τον γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρο… - https://t.co/lb2YE5WlAn -

  • Συνάντηση διευθύντριας Δ.Ε. Τρικάλων- υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων - https://t.co/0UHd0guIrp -

"Αλιεύοντας" την είδηση