Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης – δικαστών για το πόθεν έσχες
Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης – δικαστών για το πόθεν έσχες

Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης – δικαστών για το πόθεν έσχες

Την αντίδραση των δικαστικών ενώσεων προκάλεσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί με την έκδοση νέων υπουργικών αποφάσεων για τις δηλώσεις , μετά την κρίση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κήρυξε αντισυνταγματικές συγκεκριμένες ρυθμίσεις για το . Οι εξελίξεις που ακολούθησαν την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ με την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης, την οποία είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δοκιμάζουν για άλλη μία φορά τις σχέσεις δικαστών και κυβέρνησης.

Ειδικότερα, με βάση την νέα απόφαση των αρμοδίων υπουργών για το πόθεν έσχες, που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, όλοι οι υπόχρεοι, δημοσιοι λειτουργοί, κυβερνητικοί , αιρετοί, και λοιποί, είναι υποχρέωμένοι ως αύριο Σάββατο, 21 του μήνα, να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση πόθεν έσχες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να δηλώσουν χρήματα που έχουν σε σπίτια και θυρίδες, κινητά αξίας πάνω απο 30 χιλιάδες , όπως πίνακες, τιμαλφή και πολυτελή αντικείμενα, καθώς οι σχετικές ρυθμίσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Στ. Εντούτοις, σύμφωνα με τις νέες υπουργικές αποφάσεις, αν έχουν αγορές σε κινητά αξίας πάνω από 30 χιλιάδες πρέπει να το δηλώσουν.

Οι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις, καθώς τόσο η απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσο και η προσωρινή διατάγή που εξέδωσε ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, «παγώνουν» την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες για εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστικούς.

Προσωρινή διαταγή από Πρόεδρο ΣτΕ

Πριν από λίγη «πάγωσε» με  προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος  Σακελλαρίου, η νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφ της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες, μόνο όμως ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς (εν ενεργεία και συνταξιούχους) .

Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της προσωρινής διαταγής, από τη δημοσίευση της νέας απόφασης δεν προκύπτει το όργανο που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους οι , το οποίο σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρέπει να αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χς.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση