Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » «Ναι» από Ν.Δ. στην πρόταση Εξεταστικής- Στη Λάρισα ο Μητσοτάκης το Σάββατο
«Ναι» από Ν.Δ. στην πρόταση Εξεταστικής- Στη Λάρισα ο Μητσοτάκης το Σάββατο

«Ναι» από Ν.Δ. στην πρόταση Εξεταστικής- Στη Λάρισα ο Μητσοτάκης το Σάββατο

Αντίθετα με την –χωρίς ουσιώδη επιχειρήματα αλλά πολιτικά απολύτως εξηγήσιμη– άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποδεχθεί τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τους χειρισμούς που οδήγησαν στα capital controls και στο τρίτο μνημόνιο, η .Δ. ανταποκρίθηκε χθες θετικά στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη λειτουργία μιας άλλης εξεταστικής επιτροπής, με αντικείμενο αυτή τη φορά τα δάνεια που έχουν λάβει τα ΜΜΕ και τα κόμματα της χώρας.

Η αξιωματική αολίτευση, προφανώς, δεν μπορούσε κοινοβουλευτικά να αποτρέψει τη δρομολόγηση της εξεταστικής (όπως μπορεί η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΕΛ για την πρόταση της Ν.Δ), ούτε βέβαια θεωρεί ότι τα κυβερνητικά στελέχη έχουν οποιονδήποτε άλλον στόχο παρά «να εγκλωβίσουν τον δημόσιο διάλογο και τα άλλα κόμματα στους μικροκομματικούς, επικοινωνιακούς τακτικισμούς τους». Ωστόσο, ως δείγμα μιας νέας αντίληψης για την πολιτική, για λόγους αρχής –όπως επεσήμανε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος– η δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει: «Η έχει διαχρονικά ταχθεί εμπράκτως υπέρ της διαφάνειας στον δημόσιο βίο… Πρόσφατα, ο πρόεδρός της έδωσε απτά γραφής του σεβασμού του στους φορολογουμέ, δίνοντας στη όλα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του κόμματος και ένα αυστηρό πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων της».

Νωρίτερα, η αξιωματική αολίτευση είχε στηλιτεύσει την άρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εξηγώντας πως, «αν η κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρχει καμία διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου, είναι έκθετη απέναντι στους Ελληνες ». Η Ν.Δ., πάντως, με την κίνησή της να καταθέσει την πρόταση, έστω και αν θεωρούσε εκ προοιμίου δεδομένη την αρνητική στάση του κ. Τσίπρα, επενδύει σε δύο παραμέτρους: αφενός στο να εγκλωβίσει την κυβέρνηση σε θέση απολογουμένου κατά τη συζήτηση της πρότασης, τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, αφετέρου, δε, να «οικοδομήσει» ένα συγκεκριμένο πολιτικό αφήγημα, καθώς αυτονοήτως από τη Ν.Δ. διαμηνύεται ότι η εξεταστική για τους χειρισμούς της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 θα συγκροτηθεί, έστω και αν αυτό απαιτήσει την προηγούμενη διεξαγωγή εκλογών. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, που δέχθηκε πλήθος θετικών σχολίων για την κοινοβουλευτική του παρουσία, καταστρώνει πλέον τα σχέδιά του προκειμένου να διατηρήσει την πίεση προς την κυβερνητική πτέρυγα, αλλά και το κλίμα συσπείρωσης στη «γαλάζια βάση» και στην Κ.Ο. Βασική παράμετρος αυτού του σχεδίου αποτελεί η παρουσία του στην «κοινωνία», σε μια περίοδο κατά την οποία –όπως είπε προς τον κ. Τσίπρα– «τα κυβερνητικά στελέχη δεν τολμούν να βγουν από τα γραφεία τους». Το Σάββατο, ο κ. Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στον νομό Λάρισας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση