Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » “Ναυάγιο” στη συγκρότηση του ΕΣΡ
“Ναυάγιο” στη συγκρότηση του ΕΣΡ

“Ναυάγιο” στη συγκρότηση του ΕΣΡ

Με την καταγραφή αδυναμίας να επιτευχθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη ευρύτατη συναίνεση για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ολοκληρώθηκε αργά απόψε ακόμα μία, η πέμπτη κατά σειρά για το συγκεκριμένο ζήτημα, Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η πρόταση που παρουσίασε στο τέλος της πεντάωρης συνεδρίασης ο κ. Ν.Βούτσης – σημαντικά διαφοροποιημένης ως προς τη σύνθεση των προσώπων συγκριτικά με εκείνη που υπήρχε κατά την έναρξη της διαδικασίας- συγκέντρωσε μόνο 19 θετικές ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημ.Συμπαράταξη και Ποτάμι), με την ΝΔ και το ΚΚΕ να δηλώνουν «παρών», την Ενωση Κεντρώων να καταψηφίζει, και τη Χρυσή να είναι απούσα από την ψηφοφορία. Για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 4/5, αναγκαία είναι η θετική ψήφος τουλάχιστον 19 μελών της Διάσκεψης.

Σημεία-«κλειδιά» για να διαμορφωθεί η εικόνα αυτή στην Διάσκεψη, αποτέλεσαν κατά χρονο σιερά: Πρώτον, η κατάθεση τροπολογίας από την κυβέρνηση, μόλις δέκα λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και με σκοπό να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Πέμπτη, η οποία στο πλαίσιο της «συμμόρφωσης» με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ «αναστέλλει» μέχρι την έκδοση του σκεπτικού της εν λόγω απόφασης, διάταξη του «νόμου Παππά», που αφαιρούσε από το ΕΣΡ αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες και το διαγωνισμό. Δεύτερον, η ανακοίνωση εκ μέρους του κ. Ν.Βούτση ότι «αποσύρει» την υποψηφιότητα του κ. Β.Πολύδωρα και η επαναφορά της πρότασης να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του ΕΣΡ ο κ. Ροδ.Μορώνης.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης και αφού άπαντες τοποθετούνταν συμπεριλαμβάνοντας στο σκεπτικό τους την υποψηφιότητα Πολύδωρα, με τους του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετούνται θετικά. Τρίτον, η αποδοχή εκ μέρους του κ. Βούτση του «αιτήματος» της Δημ.Συμπαράταξης και του Ποταμιού να μην είναι υποψήφιος Αντιπρόεδρος ΕΣΡ ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β.Μουλόπουλος, αλλά ο δημοσιογράφος Ν.Κιάος.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης, πάντως, δεν αφορούσε τα πρόσωπα, αλλά την τακτική της κυβέρνησης και ειδικά το περιεχόμενο της τροπολογίας. Αρχικά με έμφαση αλλά και έως το τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση ήγειρε το ζήτημα της διατύπωσης περί «αναστολής» και όχι «κατάργησης» των επίμαχων ρυθμίσεων για τις αρμοδιότητες ΕΣΡ.

«Η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με, επιεικώς, καχυποψία», τόνισε ο κ. Ν.Δένδιας και συνέχισε σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Θα περιμέναμε το λιγότερο σοβαρότητα και όχι τροπολογία έξι γραμμών, δέκα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση. Έχει η κυβέρνηση άλλες σκέψεις που δεν εκφράζονται από αυτές τις έξι γραμμές; Δεν ακυρώνει άλλωστε την αντισυνταγματική , απλώς αναστέλλει την εφαρμογή, λές και σκέφτεται να την επαναφέρει. Περιμέναμε συνολικά άλλη προσέγγιση. Λέμε ευθέως: επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο συνταγματικό τους φορέα, το ΕΣΡ, μέσα από διάταξη που θα ψηφίζαμε, και αμέσως μετά να συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων να επιλέξουμε και τα κατάλληλα πρόσωπα για να στελεχώσουμε το ΕΣΡ». Λίγο αργότερα και ο πρώην της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης υπογράμμιζε: «Η τροπολογία πρέπει να είναι καθαρή και να προβλέπει κατάργηση».

«Δεν εμπιστεύομαι την κυβέρνηση, εμπιστεύομαι εσάς: θα περίμενα να έρθει μαι τροπολογία γενναία που θα την ψηφίζαμε την Πέμπτη στη Βουλή. Ήρθε άτολμη σαν ο κ. Παππάς να θέλει να περιορίσει τις προσωπικές πολιτικές απώλειες» ανέφερε και ο κ. Νικ..

Ανάλογες επισημάνσεις περί τις διατυπώσεις της τροπολογίας έκαναν και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με αφορμή αυτές, ο κ. Βούτσης είπε πως ουσιαστικά ο λόγος γίνεται για κατάργηση, και ανέλαβε τη δέσμευση πως δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση κυβερνητική. Αυτή η παρέμβαση έγινε αποδεκτή από τη Δημ.Συμπαράταξη και το Ποτάμι – προς τούτο και η στάση τους στην ψηφοφορία που ακολούθησε, αλλά όχι και από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς την έκρινε ανεπαρκή.
Θετικό σχόλιο για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα, πάντως, έκανε ο Χρ.Παππάς, εκπρόσωπος της Χ.Α.

«Ψηφίζουμε σταθερά «παρών» για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Όχι για τα πρόσωπα, αλλά για το ρόλο Ανεξάρτητων Αρχών. Τόσα χρόνια το ΕΣΡ ήταν τροχονόμος επιχειρηματικών συμφερόντων», ανέφερε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Αθ.Παφίλης.

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μίλησαν θετικά για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα και εξαπέλυαν διαρκείς επιθέσεις κατά της ΝΔ.

Τ, πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν, πότε ακριβώς, θα κατατεθεί νέα νομοθετική από την κυβέρνηση και κατά πόσο αυτή θα τροποποιεί ή όχι τη σημερινή τροπολογία, που θα τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια, την Πέμπτη, με νομοσχέδιο το οποίο κυρώνει διακρατική συμφωνία με την Κυπριακή .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση