Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Το ναυάγιο φέρνει στο φως λαθραία διακίνηση καυσίμων
Το ναυάγιο φέρνει στο φως λαθραία διακίνηση καυσίμων

Το ναυάγιο φέρνει στο φως λαθραία διακίνηση καυσίμων

Η λαθρεμπορία ναυτιλιακών καυσίμων ήρθε χθες στο προσκήνιο με αφορμή το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», καθώς προκύπτουν πλέον ενδείξεις ότι ένα ολόκληρο κύκλωμα εταιρειών αγνώστων λοιπών στοιχείων (συχνά «κελύφη» πλοίων), που συχνά συνεργάζονται και μεταξύ τους, δρούσε και δρα ανεξέλεγκτα επί σειρά ετών, με τις προσπάθειες ς από την πλευρά των Αρχών να είναι σπασμωδικές και ημιτελείς.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το ότι στο πλοίο Lassea, το οποίο μέχρι χθες χρησιμοποιείτο για την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ», βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός δεξαμενών έρματος σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών μειγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά; Σύμφωνα δηλαδή με τις πρώτες ενδείξεις, το συγκεκριμένο πλοίο απάντλησε τα καύσιμα χωρίς να δηλώσει το σύνολο της ποσότητας.

Το εικαζόμενο προϊόν λαθρεμπορίας βρέθηκε έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, σε συνεργασία με κλιμάκιο του Δ΄ ΤΕΣ (Τελωνείο Επίβλεψης Συγκροτημάτων) Πειραιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τη διαπίστωση για την ύπαρξη πλεονάζουσας ποσότητας πετρελαίου (περίπου 55 κυβικά μέτρα) σε σημείο του πλοίου που δεν έπρεπε να βρίσκεται, έκαναν στελέχη των ΕΛΠΕ, όπου είχε πλεύσει το Lassea, προκειμένου να ξεφορτώσει τα 1.550 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδών που είχαν αντληθεί από το «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ετσι, ειδοποίησε τις Αρχές και το πλοίο έχει πλέον κατασχεθεί, ενώ τα δύο μέλη του πληρώματος (Πλοίαρχος και Α΄ μηχανικός), αμφότεροι ημεδαποί, έχουν συλληφθεί. Ετερη πηγή ανέφερε, πάντως, ότι την υπόδειξη για το πλεονάζον έκανε ο ίδιος ο καπετάνιος.

Πηγή: kathimerini.gr

Γιώργος : η θάλασσα στην Ελλάδα είναι η ύπαρξή μας

Η προστασία της πρέπει να είναι προτεραιότητα

Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην προστασία των θαλασσών και του περιβάλλοντος ζήτησε ο Οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος στην παρέμβαση του στη Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της ς.

Η Επιτροπή συνεδρίασε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου με θέμα τη Ρύπανση στο Σαρωνικό από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», με την παρουσία και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουπλή.

Ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι η θάλασσα είναι η ίδια η ζωή για τη χώρα μας, η οποία βιώνει τα τελευταία χρόνια σοβαρή περιβαλλοντική και οικολογική κρίση. Οι επιπτώσεις που έχουν επέλθει σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα της χώρας μας, κυρίως τη θάλασσα που είναι ταυτόσημη με τη ζωή της Ελλάδας, είναι τεράστιες. Εάν συμβεί ένα μεγαλύτερο ατύχημα,  η ζωή θα καταστραφεί.

Το σοβαρό ατύχημα στο Σαρωνικό, με πολύ αρνητικές συνέπειες στη θάλασσα και τα οικοσυστήματα, την οικονομία, την κοινωνία αλλά και τη δημόσια υγεία, ας γίνει αφορμή επαγρύπνησης για την ανάγκη προστασίας των θαλασσών μας από ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερο ατύχημα.  Ατύχημα σαν  αυτό  που συνέβη από τις εξορύξεις Πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού θα σήμαινε πλήρη καταστροφή.  Για τους λόγους αυτούς ο Γιώργος Δημαράς, τόνισε ότι και οι Πράσινοι, τους οποίους εκπροσωπεί στη ,  τοποθετούνται  αρνητικά στις στη θάλασσα, λόγω του κινδύνου για το περιβάλλον, αλλά και με γνώμονα την ορθή, έντιμη και ηθική διαχείριση των φυσικών πόρων απέναντι στις επόμενες γενεές.

Ο βουλευτής επέμεινε στις ευθύνες όλου του πολιτικού  συστήματος για τη ρύπανση της θάλασσας, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να απολογηθούμε στην ελληνική κοινωνία, τη διεθνή κοινότητα αλλά και τις επόμενες γενιές.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Δημαράς: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα πρόληψης και να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να πάψουν να κυκλοφορούν τα γερασμένα και ακατάλληλα . Επιβάλλεται επίσης να επιβληθούν παραδειγματικές τιμωρίες σε όσους παρανομούν, να πέσουν κεφάλια ώστε να καταλάβουν οι κερδοσκόποι που εγκληματούν ότι δεν είναι υπεράνω του νόμου».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση