Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ναυαγεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ
Ναυαγεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Ναυαγεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Σε οριστική ρήξη φαίνεται ότι οδηγούνται οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη , καθιστώντας ακόμη πιο πιθανό το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του .

Τους τόνους της αντιπαράθεσης ανέβασε χθες ο γενικός διευθυντής της τουρκικής Petkim και πρώην επικεφαλής της Energy Greece Ανάρ Μαμάντοφ, δηλώνοντας για πρώτη φορά ότι η εταιρεία του θα αποχωρήσει εάν η δεν προχωρήσει σε μια συμβιβαστική πρόταση, αφού μετά την παρέμβαση Σκουρλέτη, ο χάνει το 40%-50% της αξίας του.

Ο εκπρόσωπος της Socar έχει υποβάλει στην πρόταση συμβιβασμού και αναμένει από την να δείξει εάν θέλει να συνεργαστεί για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης. Εμφανής ήταν η δυσαρέσκεια της πλευράς Σκουρλέτη για τις δηλώσεις του κ. Μαμάντοφ, με κύκλους του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος να τονίζουν χαρακτηριστικά στην «Κ»: «Εάν η Socar επιθυμεί να καταθέσει προτάσεις και απόψεις, οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές» και συμπλήρωναν με νόημα ότι «δεν μπορεί να γίνεται διάλογος μέσα από διαρροές και δηλώσεις», παραπέμποντας και σε σειρά δηλώσεων εκπροσώπων της αζέρικης πλευράς στον αζέρικο αλλά και ελληνικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν με έμφαση ότι «δεν τροποποιήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού από ελληνικής πλευράς», ενώ σε ό,τι αφορά τη συμβιβαστική πρόταση για την οποία έκανε αναφορά ο εκπρόσωπος της Socar, η πλευρά του υπουργείου ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή στον σχολιασμό της.

«Εάν εννοούν την πρόταση παραίτησης του ελληνικού Δημοσίου από τα διαθέσιμα της εταιρείας (ΔΕΣΦΑ), αυτό δεν συνάδει με την έννοια του επενδυτή». Οι ίδιοι κύκλοι ήταν κατηγορηματικοί στο ότι δεν υπήρξε καμία από την πλευρά των Αζέρων με το υπουργείο από την κατάθεση της τροπολογίας Σκουρλέτη και μετά και περιέγραφαν το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών ως εξαιρετικά δύσκολο. Προτάσεις συμβιβασμού από την αζέρικη πλευρά δεν έχουν κατατεθεί ούτε στο , το οποίο όμως φαίνεται να βρίσκεται σε με τη Socar.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τροποποιήσεις της νομοθεσίας με την πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας τον Ιούλιο. Αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις για τα τέλη του ΔΕΣΦΑ. Υπολογίζουμε ότι η αξία του ΔΕΣΦΑ μειώθηκε κατά 40-50%. Εάν αυτές οι συνθήκες παραμείνουν αμετάβλητες, το σχέδιο παύει να είναι το ίδιο ενδιαφέρον για μας» δήλωσε ο κ. Μαμάντοφ και συμπλήρωσε». Κάναμε πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμβιβασμού και περιμένουμε ανταπόκριση για την πρότασή μας. Αν η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ολοκλήρωση αυτής της ιδιωτικοποίησης, θα προβεί σε προτάσεις» είπε ο κ. Μαμάντοφ.

«Με τους ίδιους όρους»

Αναφερόμενος στο θέμα της Διαιτησίας τόνισε «δεν σκοπεύουμε να προσφύγουμε στα Δικαστήρια, αλλά υπάρχει πιθανότητα να αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε το σχέδιο» και πετώντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στην ελληνική πλευρά σημείωσε: «Η Socar είναι έτοιμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά με τους ίδιους όρους». Σε ό,τι αφορά την εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει η Socar ο κ. Μαμάντοφ είπε ότι λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και σχολίασε: «Είναι μια απλή υπόθεση η παράτασή της, αλλά προς το παρόν δεν βλέπουμε επαρκείς λόγους για να το πράξουμε. Ταυτόχρονα, η Socar ελπίζει να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα». Αξιοσημείωτη πάντως είναι η αναφορά του κ. Μαμάντοφ στον αγωγό Tap. «Eχουμε άλλα στην Ελλάδα και θα προχωρήσουν. Ο Tap είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για μας», είπε.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εικοσιένα θετικά κρούσματα covid-19 στα rapid test στη Θεσσαλία #RapidTests - https://t.co/LItLX20Uqs -

  • Απείλησε και χτύπησε 47χρονη 79χρονος  στην Αργαλαστή #όπλα #σωματικέςβλάβες - https://t.co/0f8tSah22z -

  • Στον Βόλο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού #ΑγίουΛουκάτουΙατρού - https://t.co/Qxoy1f76VL -

"Αλιεύοντας" την είδηση