Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Νατοϊκά Global Hawk σε Σούδα, Λάρισα και Καβάλα
Νατοϊκά Global Hawk σε Σούδα, Λάρισα και Καβάλα

Νατοϊκά Global Hawk σε Σούδα, Λάρισα και Καβάλα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Σε τρία Ελληνικά αεροδρόμια είναι πιθανό να σταθμεύουν από το Φθινόπωρο και μετά, τα μη επανδρωμένα νατοϊκά  αεροχήματα (UAV), RQ 4 D Global hawk, αμερικανικής κατασκευής. Εξετάζεται η στάθμευση των συγκεκριμένων UAV στα αεροδρόμια της πολεμικής αεροπορίας στη Σούδα, τη Λάρισα και τη Χρυσούπολη Καβάλας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Ο θα κάνει στα συγκεκριμένα τρία αεροδρόμια, εντός του Αυγούστου, καταλληλότητας για την δυνατότητά τους να φιλοξενήσουν αυτού του τύπου τα UAV.

Υπενθυμίζεται  ότι στο αεροδρόμιο της Λάρισας, ήδη σταθμεύουν νατοϊκά UAV τύπου MQ – 9 Reaper, αμερικανικής κατασκευής, για τα οποία η έχει εκφράσει ενδιαφέρον μίσθωσης από τον Αύγουστο και μετά, όταν τελειώνει μίσθωσή τους από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το αίτημα για τη στάθμευση των Global Haws στα 3 αεροδρόμια, έγινε μέσω ΝΑΤΟ προς το , το οποίο από ότι φαίνεται ενέκρινε τη σχετική πρόταση.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε σύγκριση με την στον τομέα των UAV. Η εκτός από χρήση UAV ισραηλινής ή αμερικανικής κατασκευής, έχει εκτεταμένη εγχώρια γραμμή παραγωγής.

Τα UAV τύπου Bayraktar (o ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι του ), σαρώνουν συχνά το αποτελώντας έναν φθηνό τρόπο για την Τουρκία να έχει του τι συμβαίνει στην περιοχή.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση