Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νάρκες ΠΓΔΜ στις συνομιλίες με Μ. Νίμιτς
Νάρκες ΠΓΔΜ στις συνομιλίες με Μ. Νίμιτς

Νάρκες ΠΓΔΜ στις συνομιλίες με Μ. Νίμιτς

Πρόσθετα εμπόδια αντί διεξόδου δημιούργησε η χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και υπό τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη. Ο διαπραγματευτής της Βάσκο Ναουμόφσκι δήλωσε σε σταθμό των Σκοπίων (CITEL) ότι η λύση που προτείνει ο κ. Νίμιτς είναι «μακριά από το να είναι αξιοπρεπής», αφού νωρίτερα επισήμανε ότι «εμείς έχουμε όνομα, είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό το όνομα είναι η βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του “μακεδονικού” έθνους και της “μακεδονικής” γλώσσας».

Ο κ. Ναουμόφσκι, προερχόμενος από το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, σχολίασε επίσης ότι με βάση τις προτάσεις του κ. Νίμιτς αλλά και τις συζητήσεις που έκανε στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή και του Ελληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιου Βασιλάκη, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για αισιοδοξία. Κυβερνητικές πηγές από τα Σκόπια σχολίαζαν χθες ότι οι δηλώσεις του κ. Ναουμόφσκι συνιστούν προσωπική του πρωτοβουλία, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δει τις προτάσεις του κ. Νίμιτς προκειμένου να προχωρήσει σε κάποιο σχολιασμό. «Ο κ. Ναουμόφσκι δεν έλαβε οδηγίες από τα Σκόπια», έλεγαν οι ίδιες πηγές. Νωρίτερα, πάντως, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η πιθανότητα μη εξεύρεσης λύσης είναι πιθανή, ενώ στη Νέα Υόρκη ο κ. Νίμιτς τόνιζε για ακόμη μία φορά ότι η ονομασία που προτείνει θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Ο κ. Νίμιτς είπε, επίσης, ότι κάθε άλλη πρόταση δεν θα οδηγούσε σε ρεαλιστική λύση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε (Balkan Insight) ότι «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε μέχρι αυτό να γίνει». Ο κ. Νίμιτς, έπειτα από τη δίωρη συνάντησή του με τους διαπραγματευτές, εξέφρασε την αισιοδοξία «ότι η διαδικασία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε από τους κ. Βασιλάκη και Ναουμόφσκι να απαντήσουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων το αργότερο, ενώ εκτίμησε ότι η συνολική διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα εντός των επόμενων ενός έως δύο μηνών. Πάντως, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται από χθες για διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια, έλαβε ξεκάθαρη θέση επισημαίνοντας πως η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ περνάει μέσα από την Αθήνα.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη ατόμων στον Βόλο για διακίνηση ναρκωτικών #διακίνησηναρκωτικών - https://t.co/EBJ5H3V1AE -

  • Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες #εμβολιασμόςCovid - https://t.co/NPSQgZQWDC -

  • #φωτιά σε βανάκι στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #φωτιά - https://t.co/amsEm2bbVU -

"Αλιεύοντας" την είδηση