Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ν.Δ.: ανεβάζουν τους τόνους..
Ν.Δ.: ανεβάζουν τους τόνους..

Ν.Δ.: ανεβάζουν τους τόνους..

Ανεβάζουν ρυθμούς οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας καθώς η εκ διαδικασία, αν και τυπικά έχει ξεκινήσει την επαύριο των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, μόλις έχει αρχίσει να μπαίνει στην τελική της ευθεία.

Οι κ. , Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας δεν αποφεύγουν τα… φίλια πυρά ενώ στο στόχαστρο μπαίνει ο -εξωκοινοβουλευτικός- περιφερειάρχης Κεντρικής ς.

Χθες, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνάντησή του με τους διαπιστευμέ συντάκτες, επεφύλαξε αιχμές για τον κ. Μεϊμαράκη, σημειώνοντας ότι αποδέχθηκε να είναι και εν ενεργεία πρόεδρος και υποψήφιος, ωστόσο δεν δέχεται «να είναι μόνον πρόεδρος και όχι και υποψήφιος για την ηγεσία».

Η αιχμή αφορούσε την επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να πραγματοποιεί τον εσωκομματικό προεκλογικό του αγώνα μόνον με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην παρουσιάζει και τις θέσεις του ως υποψηφίου. «Θέλω να ακούσω τις προτάσεις του για το κόμμα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, που επέμεινε στην ανάγκη ανοιχτού διαλόγου και προς τούτο αναμένεται να αναλάβει επίσημη πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή debate ή ειδικής, ανοιχτής στα ΜΜΕ, συνεδρίασης της Κοιν. Ομάδας.

Τα πυρά του κ. Μητσοτάκη, που χθες έθεσε σε λειτουργία και τον νέο διαδικτυακό τόπο (metonkyriako.gr), είχαν στόχο και τον κ. Τζιτζικώστα, καθώς, όπως είπε, ενδεχόμενη εκλογή του θα οδηγήσει είτε σε de facto δυαρχία στο κόμμα εάν ο «αντ' αυτού» του κ. Τζιτζικώστα έχει ισχυρή παρουσία ή, αντιθέτως, σε υποτονική παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης πραγματοποιούσε την πρώτη, ουσιαστικά, ομιλία του με εσωκομματικό περιεχόμενο. Μιλώντας από το δημαρχείο Μουδανιών Χαλκιδικής, ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν στις «γαλάζιες» κάλπες με κριτήρια εξόχως πολιτικά και πρόσθεσε, ως σαφή αναφορά στον εκεί εκλεγόμενο περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα: «Αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να έχει κοινοβουλευτικό πρόεδρο, ότι η μάχη είναι στη Βουλή, ότι το πολίτευμά μας είναι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ότι μέσω Βουλής προσπαθείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των πολιτών και να κυβερνήσεις για να υλοποιήσεις τις αρχές σου και τις ιδέες σου».

Ο κ. Μεϊμαράκης, ως έμμεση απάντηση και στο ζήτημα του debate για το οποίο έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά, σημείωσε ότι παρά τις εντάσεις επί της διαδικασίας, το θα πρέπει να παραμείνει ήπιο. «Στις μεταξύ μας , εγώ τουλάχιστον έχω αποφύγει την οποιαδήποτε που μπορεί να δημιουργήσει . Και να σας πω και γιατί; Γιατί εγώ πιστεύω ότι τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου θα είμαι αυτός που θα κληθεί να διαχειριστεί τη Νέα Δημοκρατία στο σύνολό της και θέλω ως πρόεδρος να μπορώ να διαχειριστώ το σύνολο της Νέας Δημοκρατίας».

«Δέχομαι αρκετές επιθέσεις, που σημαίνει ότι αρκετοί ξεβολεύονται», απάντησε -μέσω του Alhpa- ο κ. Τζιτζικώστας.Επέμεινε ότι είναι ο ίδιος που μπορεί να δώσει νέα πνοή στη Ν.Δ. καθώς, όπως είπε, πολλοί «ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν». Ο κ. Τζιτζικώστας εμφανίστηκε με ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα, σε σημείο να αμφισβητήσει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης Σαμαρά (εμμέσως δε και των συνυποψηφίων του κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, αφού ανέφερε ότι «έκαναν τα αντίθετα από όσα έλεγαν»), σημειώνοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν όσο αποφασιστικά θα έπρεπε και όσες προχώρησαν έγιναν σε μια πρόχειρη, χωρίς ουσία και ρίζες».
Τους βασικούς του άξονες για τη Ν.Δ. (υπό τους όρους αποτελεσματική, μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή, δυναμική, ριζοσπαστική, ψηφιακή) παρουσίασε χθες ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Περιέγραψε ένα κόμμα ανοιχτό που θα διαβουλεύεται με τους πολίτες μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για κρίσιμα ζητήματα και πριν λάβει θέση στα μείζονα θέματα. Πρότεινε δε να τεθεί ως προϋπόθεση προκειμένου να είναι κάποιος υποψήφιος με τη Ν.Δ. να έχει εργαστεί, τουλάχιστον, πέντε έτη κατά το παρελθόν.

Ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε στην υπεράσπιση της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς εκεί διαβλέπει ότι υπάρχει ζωτικός χώρος για να αναζητήσει ερείσματα, ενώ δήλωσε «δεξιός», θέτοντας στόχο να αντιμετωπιστεί η «αριστερή κυριαρχία» στον δημόσιο λόγο και την εκπαίδευση. Εμφανίστηκε φιλελεύθερος οικονομικά, αλλά με δόγμα Σαρκοζί σε θέματα δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης, ενώ παρουσίασε και δέσμη προτάσεων για την Ελλάδα με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο Δημόσιο και τη ηλεκτρονικής κάρτας υγείας που θα αντικαταστήσει τα βιβλιάρια.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση