Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μουζάλας: «Θα θέλαμε κι άλλες επιστροφές»
Μουζάλας: «Θα θέλαμε κι άλλες επιστροφές»

Μουζάλας: «Θα θέλαμε κι άλλες επιστροφές»

Ως πάρ πολύ κκή περιέγραψε την κατάσταση στη Λέσβο και κακή στη Σάμο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης , τονίζοντας ωστόσο ότι το αίτημα αποσυμφόρησης των νησιών δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Παραδέχθηκε τη σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών που έχει σημειωθεί στα ελληνικά νησιά, την οποία χαρακτήρισε χθες σε συνέντευξη Τύπου, «ειδική φάση του μεταναστευτικού». Οπως σημείωσε, από τον Αύγουστο η αύξηση των ροών κυμαίνεται περίπου στο 200% (σε σχέση με πέρυσι), προσθέτοντας ότι υπάρχει αντίστοιχη αύξηση και στα χερσαία της τάξεως του 170%.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ενώ ο μέσος όρος των αφίξεων τον Ιούλιο ήταν 87 άτομα την ημέρα, τον Αύγουστο κατά μέσον όρο έφταναν 156 άτομα την ημέρα και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 214 άτομα καθημερινά. Τον τελευταίο μήνα έφτασαν στα νησιά περίπου 4.000 άτομα.

Λίγες ημέρες μετά τη σκληρή κριτική που του άσκησαν οι «53+» στην Π.Γ. του για τη συμφωνία Ε.Ε – ς, ο υπουργός υπογράμμισε πως «εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε. – ς ( 2017) ισχύει και πρόσθεσε ότι έχουμε αυξήσει τις διπλωματικές μας επαφές για να εφαρμοστεί κατά τον καλύτερο τρόπο». Χαρακτήρισε μάλιστα τη συμφωνία «καθοριστική για το μέλλον της ς».

Οσον αφορά το θέμα των επιστροφών στην Τουρκία, από την πλευρά της ς, οι οποίες περιλαμβάνονται στην κοινή δήλωση, αλλά πρακτικά δεν πραγματοποιούνται, ο υπουργός τόνισε πως «θα θέλαμε να έχουμε περισσότερες επιστροφές γιατί αυτό αποκαθιστά μια τάξη πραγμάτων». Απέδωσε, πάντως, τον χαμηλό αριθμό επιστροφών (1.360 άτομα από την αρχή ισχύος της κοινής δήλωσης) στο γεγονός ότι τα αιτήματα ασύλου εξετάζονται προσωπικά και ατομικά για κάθε αιτούντα άσυλο.

Πηγή: kathimerini
"Αλιεύοντας" την είδηση