Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΑΙΔΕΙΑ / Μόνο 2 εκ των 112 εκατ. της κρατικής επιχορήγησης έλαβαν τα ΑΕΙ
Μόνο 2 εκ των 112 εκατ. της κρατικής επιχορήγησης έλαβαν τα ΑΕΙ

Μόνο 2 εκ των 112 εκατ. της κρατικής επιχορήγησης έλαβαν τα ΑΕΙ

Τα πανεπιστήμια στροβιλίζονται στη δίνη των προβλημάτων και περιμένουν τη λύση από δύο πανεπιστημιακούς. Εισερχόμαστε στον όγδοο μήνα του 2015 και τα ανώτατα της χώρας έχουν πάρει μόλις 2 από τα συνολικά 112 εκατ. της κρατικής επιχορήγησης. Το παραδέχθηκε στη Βουλή ο πανεπιστημιακός υπουργός Παιδείας, Αριστείδης , ακολουθώντας την… πεπατημένη που ακολουθούν οι υπουργοί, όταν η λύση του προβλήματος περνά από τον κρατικό κορβανά: επέρριψε την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών και, με βάση τη σημερινή κυβερνητική σύνθεση, στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, επίσης πανεπιστημιακό, Δημήτρη Μάρδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά στη Βουλή, «για το τρέχον οικονομικό έτος έχουν διαβιβαστεί προς την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Παιδείας δικαιολογητικά χρηματοδότησης συνολικού ύψους 112.000.000 , για κάλυψη δαπανών λειτουργίας, σίτισης φοιτητών και μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ (πανεπιστημίων και ) της χώρας, εκ των οποίων έχει εξοφληθεί ποσό 2.000.000 που αφορά τη μισθοδοσία ωρομισθίου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ». «Η ενταλματοποίηση και εξόφληση του παραπάνω ποσού ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο υπάγεται διοικητικά η ΥΔΕ στο υπουργείο Παιδείας», ήταν η απάντηση, στην επίσημη γλώσσα της κρατικής γραφειοκρατίας, του κ. Μπαλτά σε σχετική του βουλευτή Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος περιγράφει τη δεινή οικονομική θέση των πανεπιστημίων και των της χώρας.

Συγκεκριμένα, η χώρα διαθέτει 20 πανεπιστήμια και 15 ΤΕΙ, στα οποία η κρατική έχει συρρικνωθεί έως και 80% μέσα στην τελευταία πενταετία. Ηδη πρυτάνεις των πανεπιστημίων και πρόεδροι των ΤΕΙ δηλώνουν ότι, πέραν του Αυγούστου, δηλαδή από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν εάν δεν εισρεύσει στο ταμείο τους κάποιο σημαντικό ποσό από την κρατική χρηματοδότηση. Ενδεικτικά, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τα κτίριά τους δεν συντηρούνται, εποπτικό υλικό καταστρέφεται, διαμαρτύρονται για σε συγγράμματα, οι βαθμολογίες και η έκδοση των πτυχίων καθυστερούν. Και ίσως το βασικότερο όλων είναι το οξύ ποιοτικό έλλειμμα. Καθώς τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί καθηγητές αλλά και αρκετά από τα βοηθητικά επιστημονικά στελέχη, το προσωπικό των ΑΕΙ της χώρας έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 25% την τελευταία πενταετία με κίνδυνο να «χαθούν» οι ειδικότητες των διδασκόντων που αποχωρούν και δεν αναπληρώνονται, και κατ’ επέκταση να διακοπεί η διδασκαλία μαθημάτων. «Οι πανεπιστημιακοί συνταξιοδοτούνται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διδαχθούν μαθήματα σημαντικών ειδικοτήτων σε τμήματα όπως στο Βιολογικό, το Οικονομικό, τη Φαρμακευτική, στο Πολιτικών Μηχανικών», ανέφερε στην «Κ» η του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξύ στα ΤΕΙ της περιφέρειας, λόγω της μείωσης των προσλήψεων μόνιμου ή έκτακτου διδακτικού προσωπικού.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογραφή σύμβασης για προώθηση ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου #ηλεκτροκίνηση - https://t.co/b06UOXwDOy -

  • Συνεργασία Δήμων Σκιάθου-Θεσσαλονίκης #ΔήμοςΘεσσαλονίκης #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/pdhi5u2D5s -

  • Νέα  αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   #λίμνηΚάρλα - https://t.co/zoRFQlX82X -

"Αλιεύοντας" την είδηση