Βρίσκεστε εδώ:  / Uncategorized / ΕΛΛΑΔΑ / Μόνο 1.500 παραμένουν στην Ειδομένη
Μόνο 1.500 παραμένουν στην Ειδομένη

Μόνο 1.500 παραμένουν στην Ειδομένη

Περίπου 1.500 και παρέμεναν χθες το βράδυ στον χώρο του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση του camp.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας απομακρύνθηκαν με μισθωμένα λεωφορεία 1.003 και προς οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας. Απ’ αυτούς 779 ήταν πρόσφυγες και από τη Συρία και το , 170 Κούρδοι και 57 υπήκοοι Πακιστάν. Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης την Τρίτη απομακρύνθηκαν οργανωμένα από τον καταυλισμό 3.034 αλλοδαποί, οι οποίοι κατευθύνθηκαν υπό τον συντονισμό στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε πέντε νέες σε Σίνδο, Ωραιόκαστρο, Δερβένι Θεσσαλονίκης και Κορδελιό (εργοστάσιο ). Εάν πράγματι κατά την έναρξη της επιχείρησης στον χώρο του καταυλισμού βρίσκονταν 8.500 άτομα (όπως είχε ανακοινώσει το αρμόδιο συντονιστικό όργανο), προκύπτει πως ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων εγκατέλειψε τις τελευταίες ώρες τον καταυλισμό, κινούμενος προς άγνωστη κατεύθυνση και πάντως χωρίς να επιβιβαστεί στα μισθωμένα πούλμαν. Ενδεχομένως φοβήθηκαν πιθανό εγκλωβισμό τους στις οργανωμένες . Αστυνομικοί που μετέχουν στην επιχείρηση (ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται στους 1.000) πάντως έλεγαν χθες στην «Κ» ότι πήραν εντολή να ελέγξουν εξονυχιστικά τη δασώδη περιοχή κοντά στον καταυλισμό, δίχως πάντως να εντοπίσουν αλλοδαπούς, ενώ διευκρίνισαν πως ούτε οι Σκοπιανοί συνάδελφοί τους τους ενημέρωσαν για παράνομη είσοδο μεταναστών στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

«Πιθανολογούμε ότι αρκετοί είχαν εγκαταλείψει την τις ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης», δήλωσε στην «Κ» τοπικός . Πρόσθεσε πως το ίδιο έπραξαν οι ομάδες των αποκαλούμενων «αλληλέγγυων», που εδώ και εβδομάδες κατέλυαν σε ξενοδοχεία του Πολυκάστρου, αλλά και οι λεγόμενοι «σκληροπυρηνικοί» μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ, που είχαν πρωτοστατήσει σε συγκρούσεις με την .

Αύριο Παρασκευή αναμένεται, σύμφωνα με στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να «τρέξει» στη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης το πρώτο εμπορευματικό τρένο, ύστερα από σχεδόν 70 ημέρες αποκλεισμού της γραμμής (με ζημία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ περί τα 2,5 εκατ. ευρώ). Επίσης, ολοκληρώνεται ο φράχτης προστασίας της σιδηροδρομικής γραμμής, τον οποίο κατασκευάζει η εταιρεία ύστερα από αίτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και κόστος περίπου 40.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την επαναλειτουργία της γραμμής αύριο είναι η πιστοποίηση πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση προέδρου ΟΛΒ ΑΕ με αντιπροσωπεία του #ΣΙΤΕΣΑΠ #ΣΙΤΕΣΑΠ - https://t.co/5WlFr2upTK -

  • Σε τροχιά ολοκλήρωσης η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου #ηλεκτρικήδιασύνδεση #Σκιάθος - https://t.co/ErBqLBSSMX -

  • Ξεκινά η Ενισχυτική Διδασκαλία στη Γ' Λυκείου #ενισχυτικήδιδασκαλία - https://t.co/QErpFMbHU1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση