Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Μόλις 300 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της ΠΓΔΜ
Μόλις 300 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της ΠΓΔΜ

Μόλις 300 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της ΠΓΔΜ

Μόλις 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη κατάφεραν το Σάββατο να περάσουν στην  , μετά το άνοιγμα των συνόρων από την πλευρά των Σκοπιανών που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες.

Την ώρα που περισσότεροι από 6500 πρόσφυγες βρίσκονται στην Ειδομένη, έχοντας δημιουργήσει συνωστισμό και χάος στον καταυλισμό, οι Αρχές των Σκοπίων άνοιξαν τα σύνορα λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι και τα έκλεισαν εκ νέου στις 8 το βράδυ, επιτρέποντας τη διέλευση σε μόλις 300 πρόσφυγες.

Η ουδέτερη ζώνη μεταξύ μεταξύ των δύο χωρών ήταν κλειστή από το βράδυ της Πέμπτης ενώ όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της την Παρασκευή τα σύνορα πέρασαν μόλις  22 πρόσφυγες (15 από τη και επτά από το Ιράκ).

Νωρίτερα το μεσημέρι καθιστική πραγματοποίησαν στην Ε.Ο. Τρικάλων – Λάρισας οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας, με αίτημά τους την μεταφορά τους στην Ειδομένη, ενώ το πρωί δύο αναχώρησαν γεμάτα με πρόσφυγες, με τελικό προορισμό τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Tο απολύτως ελεγχόμενο άνοιγμα της συνοριακής γραμμής με τα Σκόπια, που οδηγεί σε συνωστισμό μεταναστών και προσφύγων σε νησιά, λιμάνια, αστικά κέντρα και στη βόρεια μεθόριο στο Κιλκίς, επιβαρύνει περαιτέρω το κάκιστο ανάμεσα στις Ελλάδας και Αυστρίας, η οποία κινείται ως ο βασικός οργανωτής των βαλκανικών χωρών στο . Πάντως, ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, σε δηλώσεις του είπε ότι δεν ξέρει γιατί η Ελλάδα δεν κλήθηκε στην Βαλκανική συνέλευση, εκφράζοντας την άποψή του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει κοινή γραμμή με τις άλλες χώρες.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη αδυναμία διαχείρισης και ελέγχου του μεγάλου αριθμού προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα βρίσκεται η κυβέρνηση. Εκτιμάται ότι περίπου 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία από τα νησιά έως την Ειδομένη, τόσο στα κέντρα φιλοξενίας όσο και σε γυμναστήρια και εγκαταστάσεις που έχουν στηθεί πρόχειρα σε δήμους, ενώ ο αριθμός αυτός μεγάλωσε περισσότερο το Σάββατο. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί στους υπευθύ των χώρων φιλοξενίας το ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φεύγουν με κάθε μέσο ή και με τα πόδια στην προσπάθειά τους να προλάβουν να φθάσουν στα σύνορα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση