Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μνημόνιο συνεργασίας με το Ιράν
Μνημόνιο συνεργασίας με το Ιράν

Μνημόνιο συνεργασίας με το Ιράν

Επιτυχής θεωρείται από την κυβέρνηση η βασική, διπλή στόχευση που είχε τεθεί εξαρχής για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο : πρώτον, για την πολιτική αξία και, δεύτερον, για την των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να αποτελέσει «γέφυρα» ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδίως στην τρέχουσα φάση άρσης του εμπάργκο των ιρανικών προϊόντων. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα τόνιζαν, μάλιστα, πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι πρόκειται για τον πρώτο πρωθυπουργό που επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την άρση του εμπάργκο. Στην Αθήνα γνωρίζουν, βεβαίως, ότι ήδη μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν τη δική τους ατζέντα στο , ωστόσο εκτιμούν πως υπάρχουν τομείς της οικονομίας στους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιον ρόλο. Ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, τον πρώην πρόεδρο Χασεμί Ραφσαντζανί, αλλά και τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αλί Χαμενεΐ. Οι βασικές συζητήσεις διεξήχθησαν με τον α΄ αντιπρόεδρο του Ιράν Ε. Τζαχανγκίρι, ο οποίος και θεωρείται ομόλογος του πρωθυπουργού.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και . Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια. Εγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την στη και την ανάγκη αναχαίτισης της δράσης του καθώς και τη σημασία που έχει το Ιράν για την περιοχή σε αυτό το πεδίο. Συζητήθηκαν, επίσης, η κατάσταση στο Ιράκ, οι με τη Σαουδική Αραβία αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χ. Ροχανί αναφέρθηκε στην ανάγκη πιο στενής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Ε.Ε., αλλά άφησε αιχμές και για τη Σαουδική Αραβία. «Δυστυχώς, παρά τη δυνατότητα οικονομικών συνεργειών ευρείας κλίμακας, κάποιες δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν επιδείξει απαραίτητη αποφασιστικότητα στη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και, σήμερα, ορισμένα κράτη προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν για τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους», είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Ροχανί. Αναφερόμενος στη μάχη εναντίον του , ο κ. Ροχανί επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να κόψει τους διαύλους οικονομικής ενίσχυσης και εξοπλισμού των τρομοκρατών, αν πραγματικά επιθυμεί την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε οικονομικό επίπεδο από το Μέγαρο εντοπίζουν «μεγάλες δυνατότητες για την αύξηση του όγκου των διμερών επαφών». Στη συνοδεία του κ. Τσίπρα περιλαμβάνονταν 60 Ελληνες επιχειρηματίες που εκπροσωπούσαν εταιρείες τυποποιημένων τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικού εξοπλισμού, καλλυντικών, αγροτικού εξοπλισμού, δομικών υλικών, χημικών προϊόντων, λογισμικού κ.ά. Οπως είναι γνωστό υπάρχει ήδη μια συμφωνία ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC) για διύλιση ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα. Υπάρχει, επίσης, ενδιαφέρον προσέλκυσης τουρισμού (κυρίως την άνοιξη, όταν στο Ιράν γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά), αλλά και παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • ΕΟΔ και ΛΕΔ Μαγνησίας και ΕΜΑΚ στις έρευνες για τη 12χρονη στη Βρύναινα  #ΒρύναιναΑλμυρού - https://t.co/3E77injIwG -

  • Ικανοποίηση από την πρώτη συμμετοχή του τμήματος τεχνικής κολύμβησης της Νίκης Βόλου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα… - https://t.co/tJx2IzmWUK -

  • Έκθεση κεραμικής, ζωγραφικής, υφαντικής του ΚΔΑΠ Προσφυγικών της Κ.Ε.Κ.Π.Α. – Δ.Ι.Ε.Κ. - https://t.co/8fOFlOY4IL… -

"Αλιεύοντας" την είδηση