Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Μνημόνιο συνεργασίας με το Ιράν
Μνημόνιο συνεργασίας με το Ιράν

Μνημόνιο συνεργασίας με το Ιράν

Επιτυχής θεωρείται από την κυβέρνηση η βασική, διπλή στόχευση που είχε τεθεί εξαρχής για την του πρωθυπουργού στο Ιράν: πρώτον, για την αξία και, δεύτερον, για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να αποτελέσει «γέφυρα» ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδίως στην τρέχουσα φάση άρσης του εμπάργκο των ιρανικών προϊόντων. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα τόνιζαν, μάλιστα, πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι πρόκειται για τον πρώτο πρωθυπουργό που επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την άρση του εμπάργκο. Στην Αθήνα γνωρίζουν, βεβαίως, ότι ήδη μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν τη δική τους ατζέντα στο Ιράν, ωστόσο εκτιμούν πως υπάρχουν τομείς της ς στους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιον ρόλο. Ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, τον πρώην πρόεδρο Χασεμί Ραφσαντζανί, αλλά και τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αλί Χαμενεΐ. Οι βασικές συζητήσεις διεξήχθησαν με τον α΄ αντιπρόεδρο του Ιράν Ε. Τζαχανγκίρι, ο οποίος και θεωρείται ομόλογος του πρωθυπουργού.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια. Εγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την στη Συρία και την ανάγκη αναχαίτισης της δράσης του ISIS καθώς και τη σημασία που έχει το Ιράν για την περιοχή σε αυτό το πεδίο. Συζητήθηκαν, επίσης, η κατάσταση στο , οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χ. Ροχανί αναφέρθηκε στην ανάγκη πιο στενής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Ε.Ε., αλλά άφησε αιχμές και για τη Σαουδική Αραβία. «Δυστυχώς, παρά τη δυνατότητα οικονομικών συνεργειών ευρείας ς, κάποιες δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν επιδείξει απαραίτητη αποφασιστικότητα στη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και, σήμερα, ορισμένα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες για τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους», είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Ροχανί. Αναφερόμενος στη μάχη εναντίον του ISIS, ο κ. Ροχανί επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να κόψει τους διαύλους οικονομικής ενίσχυσης και εξοπλισμού των τρομοκρατών, αν πραγματικά επιθυμεί την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε οικονομικό επίπεδο από το Μέγαρο εντοπίζουν «μεγάλες δυνατότητες για την αύξηση του όγκου των διμερών επαφών». Στη συνοδεία του κ. Τσίπρα περιλαμβάνονταν 60 Ελληνες επιχειρηματίες που εκπροσωπούσαν εταιρείες τυποποιημένων τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικού εξοπλισμού, καλλυντικών, αγροτικού εξοπλισμού, δομικών υλικών, χημικών προϊόντων, λογισμικού κ.ά. Οπως είναι γνωστό υπάρχει ήδη μια ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC) για διύλιση ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα. Υπάρχει, επίσης, ενδιαφέρον προσέλκυσης τουρισμού (κυρίως την άνοιξη, όταν στο Ιράν γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά), αλλά και παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση