Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Μνημόνιο δικαστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου
Μνημόνιο δικαστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Μνημόνιο δικαστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Μνημόνιο δικστικής συνεργσίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου συμφώνησαν να  υπογράψουν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων  κ. Νίκος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής ς, κ. Ιωνάς Νικολάου.

Οι δύο Υπουργοί Δικαιοσύνης συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επί τάπητος τέθηκαν και θέματα επιτάχυνσης δικαστικών συνδρομών που υποβάλλουν οι ελληνικές δικαστικές αρχές στην Κύπρο για άνοιγμα λογαριασμών σε υποθέσεις διαφθοράς με την κυπριακή πλευρά να δεσμεύεται ότι οι σχετικές διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα.

Μετά τη οι δύο Υπουργοί δήλωσαν:

Νίκος : Αποτελεί χαρά μας να υποδεχόμαστε εδώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου γιατί έχουμε τη μακρά περίοδο φιλίας που συνδέει και τους λαούς και τους πολιτισμούς των δύο χωρών αλλά οι φιλικές αυτές σχέσεις είναι και προσωπικές. Πέραν βέβαια από τη διάθεσή μας αυτή υπάρχουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν τη Δικαιοσύνη, τα οποία πρέπει να προχωρούν για αμοιβαίο όφελος. Εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τα οποία θα έχουν συνέχεια και στα θέματα της Δικαιοσύνης και στα θέματα διοίκησης της Δικαιοσύνης και σε θέματα εκπαίδευσης. Επομένως σήμερα συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε μια συνεργασία και  θα υπογράψουμε και ένα σχετικό , πρωτόκολλο στο οποίο θα αποτυπώνεται αυτή η τόσο πρόθυμη μας και με πολύ χαρά και προσήλωση θα προχωρήσουμε στο μέλλον την εφαρμογή του.

Ιωνάς Νικολάου: Η συνεργασία μας αφορά σε πολύ σημαντικά θέματα αρχής γενόμενης από τα θέματα που μας απασχολούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε συζητήσει κάποια ειδικά θέματα, τα οποία εκκρεμούν στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης. Έχουμε επίσης συζητήσει άλλους τομείς συνεργασίας όπως είναι τα θέματα εκπαίδευσης και αντιμετώπισης κοινών ζητημάτων που αφορούν τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης. Ζητήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση και ανάπτυξη των σωφρονιστικών μας συστημάτων και στο επίπεδο προγραμμάτων θεραπείας χρηστών ναρκωτικών. Έχουμε συζητήσει θέματα που σχετίζονται με ζητήματα δικαστικής συνδρομής αλλά και με τα γενικότερα ζητήματα συνεργασίας των δυο χωρών τα οποία θα καταγραφούν και θα αποτελέσουν ένα συνεργασίας  που ουσιαστικά θα οδηγήσει στη δημιουργία αντίστοιχων τεχνικών ομάδων συνεργασίας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον φίλτατο Υπουργό Δικαιοσύνης για τη που είχαμε σήμερα, πέρα από τις συναντήσεις μας στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβούλιου Υπουργών γιατί πραγματικά σήμερα βάζουμε τις βάσεις για να αρχίσουμε μια εντελώς διαφορετική συνεργασία σε σημαντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που για μας αποτελούν προτεραιότητες στη διαμόρφωση της κοινής προσπάθειας για μια εντελώς διαφορετική κοινωνία από αυτή που είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση