Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μειώθηκαν κατά 2,5 δισ. τα δηλωθέντα εισοδήματα
Μειώθηκαν κατά 2,5 δισ. τα δηλωθέντα εισοδήματα

Μειώθηκαν κατά 2,5 δισ. τα δηλωθέντα εισοδήματα

Κατά 2,5 δισ. ευρώ συρρικνώθηκαν τα του 2016. Συγκεκριμένα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, και δήλωσαν συνολικά στην εφορία ύψους 72,5 δισ. ευρώ από 75,01 δισ. ευρώ.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και δείχνουν ότι η υπερφορολόγηση οδήγησε στην της ς αλλά και στη διακοπή δραστηριότητας από δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Ο των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, που αποδείχθηκε πραγματικός, ανάγκασε τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμέ να αποκρύψουν εισοδήματα για να γλιτώσουν τόσο από την εφορία όσο και από τον ΕΦΚΑ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών μειώθηκε κατά περίπου 58.000 σε σχέση με το 2015, ενώ «εξαφανίσθηκαν» και 20.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση των επιβαρύνσεων από τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα οδήγησαν στο δραστικό περιορισμό των εισοδημάτων.

Ταυτόχρονα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, ο οποίος ήταν γνωστός από το 2016, έδωσε και τη χαριστική βολή, και αυτό, καθώς μπλοκάκια και γενικότερα όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με στόχο να αποφύγουν τις υψηλές επιβαρύνσεις (και από το σκέλος της φορολογίας αλλά και των εισφορών), φαίνεται να εκτίναξε τη και κατ' επέκταση την εισφοροδιαφυγή. Η εξέλιξη αυτή δεν επέτρεψε την περαιτέρω αύξηση των δημοσίων εσόδων από την των δηλώσεων τον περασμένο Ιούνιο, η οποία κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα (3,41 δισ. ευρώ από 3,46 δισ. ευρώ), παρά τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση