Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μειώνονται κατά 50% οι εισφορές για σύνταξη μετά 40 έτη ασφάλισης
Μειώνονται κατά 50% οι εισφορές για σύνταξη μετά 40 έτη ασφάλισης

Μειώνονται κατά 50% οι εισφορές για σύνταξη μετά 40 έτη ασφάλισης

Δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά 50% αποκτούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ήδη συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης και συνεχίζουν να εργάζονται.

Πρόκειται κυρίως για μηχανικούς – εργολήπτες, γιατρούς και δικηγόρους, που διατηρούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα παρότι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 40 έτη ασφάλισης.

Η διάταξη προβλέπεται στον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, όμως χθες, με καθυστέρηση 20 μηνών, δημοσιεύθηκε η σχετική υπουργική απόφαση. Προσοχή. Η μείωση αφορά μόνο τον κλάδο σύνταξης (κύρια, επικουρική ή και εφάπαξ) και όχι τον κλάδο υγείας, για τον οποίο οι εισφορές θα εξακολουθούν να καταβάλλονται στο ακέραιο.

Βασική προϋπόθεση για την καταβολή μειωμένων κατά 50% εισφορών είναι η συμπλήρωση συνολικά 40 ετών ασφάλισης. Η διάταξη εφαρμόζεται και στην περίπτωση παράλληλης επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά και στους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, οι οποίοι υπάγονται στις μεταβατικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου ως προς τα ποσά των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών τους. Αναλυτικά, για τη συμπλήρωση 40 ετών μπορεί να προσμετρηθεί ο πραγματικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ ή και στο ΕΤΕΑΕΠ ή στους εντασσόμενους σε αυτά φορείς, αλλά και ο διαδοχικός ασφάλισης, εφόσον έχουν καταβληθεί εισφορές. Συνεπώς, δεν μπορούν να ενταχθούν στη διάταξη όσοι έχουν μεν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης, οφείλουν όμως εισφορές για κάποια από αυτά τα έτη, χωρίς να έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Προσοχή: ειδικά για τους «επιστήμονες» ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους), λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του χρόνου ασφάλισης σε αυτό, ανεξάρτητα εάν αφορά χρόνο ασφάλισης μισθωτού ή ελεύθερου επαγγελματία.

Στα 40 έτη, προσμετρούνται οι πλασματικοί χρόνοι οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί κι έχουν εξαγοραστεί. Στον αντίποδα, χρόνοι πλασματικοί που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά ( επιδότησης λόγω ασθένειας, χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας κ.ά.) δεν λαμβάνονται υπόψη για τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση