Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μίνι – τσουνάμι από τον σεισμό νότια της Ιεράπετρας
Μίνι – τσουνάμι από τον σεισμό νότια της Ιεράπετρας

Μίνι – τσουνάμι από τον σεισμό νότια της Ιεράπετρας

Η σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα νότια της Ιεράπετρας ς προκάλεσε μικρής έντασης στα νότια παράλια της Κρήτης και στη νήσο Χρυσή, δήλωσαν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας και ο Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποιήσης για Τσουνάμι της ΟΥΕΣΚΟ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας, το εκδηλώθηκε αρχικά με απόσυρση και κατόπιν επίκλιση του νερού της θάλασσας περίπου 20 λεπτά μετά την εκδήλωση του σεισμού.

To φαινόμενo επαναλήφθηκε 3-4 φορές σύμφωνα με τη μαρτυρία του μεταπτυχιακού φοιτητή του ΠΜΣκαι αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος Ροβυθάκη Εμμανουήλ.

Η μεταβολή στη στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου μισό μέτρο.

Επισημαίνει τέλος πως πρόκειται για ακριβή επανάληψη του φαινομένου που εκδηλώθηκε την 1.7.2009 στην ίδια περιοχή με σεισμό μεγέθους 6,4 και ακριβώς παρόμοιο τοπικό τσουνάμι.

Κ. Συνολάκης: Το νανοτσουνάμι της Κρήτης μάς υπενθυμίζει πόσο περισσότερο προετοιμασμένοι πρέπει να είμαστε

Στον σημερινό σεισμό στην Ιεράπετρα, έγινε ένα νανοτσουνάμι που μετρήθηκε από 15εκ ως -15εκ, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι του ΕΑΑ, ίκο Καλλιγέρη. Αν ο σεισμός είχε μέγεθος 7 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο, θα είχαμε μάλλον ένα τσουνάμι με ύψος πάνω από 1μέτρο, που θα μπορούσε να σκοτώσει ανθρώπους.

Φαίνεται ότι η τοπική δεν έχει ενημέρωση/εκπαίδευση σε αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, παρά του ότι ένα αντίστοιχο φαινόμενο έγινε την 1η Ιουλίου 2009 μετά από έναν παρόμοιο σεισμό στο Ελληνικό Τόξο.

Για παράδειγμα, υπάρχει τουλάχιστον ένα βίντεο που δείχνει το μικρό τσουνάμι να εισέρχεται και να εξέρχεται από το λιμάνι της Άρβης – περίπου 60χλμ. δυτικά της Ιεράπετρας- ενώ φαίνονται μερικοί να στέκονται στις προβλήτες και  να το παρακολουθούν, ενώ άλλοι το σχολιάζουν.

Είναι ακριβώς η που δεν θέλουμε να ξαναδούμε. Δεν έπρεπε κανείς να είναι τόσο κοντά στην θάλασσα, τόσο σύντομα μετά από έναν δυνατό σεισμό. Σαν Έλληνες, πρέπει να ειμαστε πιο προετοιμασμένοι. Δεν έχει γίνει ακόμη βίωμα στους συμπολίτες μας ότι αν βρίσκονται κοντά στην θάλασσα και αισθανθούν έναν δυνατό σεισμό που διαρκεί πάνω από 15 δευτερόλεπτα, ή παρατηρήσουν ασυνήθιστες κινήσεις της ακτογραμμής, για παράδειγμα  απότομη υποχώρηση της παραλίας προς την θάλασσα, χρειάζεται να απομακρυνθούν αμέσως και να περιμένουν σε υψόμετρο πάνω από δέκα μέτρα από την θάλασσα, ή πάνω από τον δεύτερο όροφο κτιρίων, για τουλάχιστον μισή ώρα, ή μέχρι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

Το νανοτσουνάμι αυτό μας υπενθυμίζει πόσο περισσότερο προετοιμασμένοι πρέπει να είμαστε και σαν πολίτες και σαν . Είμαι σίγουρος ότι η Πολιτική Προστασία θα μελετήσει προσεκτικά πώς λειτούργησε το σύστημα  προειδοποίησης – αυτό που έγινε ήταν μία άσκηση, για το τι μπορεί να γίνει, και χρειάζεται να μάθουμε τι κάναμε καλά και τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Για παράδειγμα, το δίκτυο παλιρροιογράφων που βοηθάει σε πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις δεν είναι σε καλή κατάσταση, μετά από ελλιπή διαχείρηση πολλών ετών.

Δυστυχώς, τα φυσικά φαινόμενα δεν κρατούν υποχρεωτικά αποστάσεις από εμάς, εν μέσω κορωνοϊού και χρειάζεται να είμαστε πάντοτε έτοιμοι.

* Ο Κώστας Συνολάκης είναι ακαδημαϊκός, καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

 

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη μετά τα 5,9 Ρίχτερ νότια της Ιεράπετρας

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, μετά τα 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 15:51 στον θαλάσσιο χώρο 64 χλμ νότια της Ιεράπετρας.

Μέχρι αυτήν την ώρα, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έχουν σημειωθεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις.

Οι ισχυρότερες από αυτές ήταν στις 16:33, που καταγράφηκε – σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών – δόνηση 5 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 121 χλμ νότια της Άρβης και στις 19:44, οπότε καταγράφηκε δόνηση 4,8 βαθμών με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο 62 χλμ νοτιοανατολικά της Άρβης.

Μικρότερες σεισμικές δονήσεις της τάξης των 4 και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι, επίσης, ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.

Παρά τη μεγάλη ένταση της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε το μεσημέρι, αυτή δεν έγινε αισθητή στο σύνολο της Κρήτης, λόγω της μεγάλης απόστασης από το νησί, δήλωσε στο -ΜΠΕ ο Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς.

Ο κ. Φασουλάς διευκρίνισε ότι ο σεισμός ήταν πάνω στην αφρικανική πλάκα, στα ιζήματα που καλύπτουν τη Μεσόγειο, τα οποία συμπιέζονται όσο η Μεσόγειος κλείνει.

«Λογικά δεν αναμένεται να εκδηλωθεί κάποια δόνηση ισχυρότερη από αυτή που καταγράφηκε λίγο πριν από τις τέσσερις σήμερα το μεσημέρι, καθώς πρόκειται για μεμονωμένα ρήγματα. Το σίγουρο είναι ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο σεισμό και επιφανειακό, ο οποίος πάντως λόγω της απόστασης από την Κρήτη, δεν έγινε αισθητός σε μεγαλύτερο μέρος του νησιού» συμπλήρωσε ο κ. Φασουλάς.

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ νότια της Ιεράπετρας

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 3:51 το μεσημέρι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο η ένταση της δόνησης ήταν 5,9 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν σε βάθος 19 χιλιομέτρων.

Το Ευρωπαϊκό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη δόνηση στα 6 Ρίχτερ και το επίκεντρο 90 χιλιόμετρα νότια μεταξύ Ιεράπετρας και ‘Αρβης.

Ο σεισμός εξαιτίας του ότι ήταν επιφανειακός, έγινε αισθητός στα νότια παραλία της Ανατολικής Κρήτης.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι του Ηρακλείου στο cretapost.gr ο σεισμός έγινε αισθητός ενώ είχε και διάρκεια. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι που βγήκαν στα μπαλκόνια τους θορυβημένοι.

Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Δημοσθένη Μπουντουράκη, ήδη ένα όχημα της Πυροσβεστικής έχει βγει για περιπολία στην πόλη και περιφερειακά της Ιεράπετρας, χωρίς όμως να υπάρχει καταγραφή ζημιάς.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Πάντως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια κλήση για βοήθεια» είπε στο -ΜΠΕ ο κ. Μπουντουράκης.

Δέκα λεπτά μετά την ισχυρή  σεισμική δόνηση  ένας νέος σεισμός καταγράφηκε στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η νέα δόνηση έχει ένταση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 102 χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση