Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μία, και ιταλική, προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Μία, και ιταλική, προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Μία, και ιταλική, προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Με μοναδική προσφορά αυτή της ιταλικής Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του % του μετοχικού κεφαλαίου της .

Αντιθέτως, για την  (εταιρεία συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού) δεν κατατέθηκε προσφορά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του και η ιδιωτικοποίηση της κινήθηκε στη λογική της μοναδικής προσφοράς καθώς, τελικά, οι δύο άλλοι διεκδικητές,  οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι Rossiyskie Zheleznye Dorogi και η ΓΕΚ Τέρνα, δεν κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές.

Αντιστοίχως, δεν υπήρξε τελικά μνηστήρας για την παρά το αρχικό ενδιαφέρον από τη γαλλική Alstom σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου, τη Siemens και τους ρωσικούς σιδηροδρόμους σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ-Τέρνα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει επισήμως το ποσόν που ελπίζει να αντλήσει από την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO. Πηγές κοντά στη διαδικασία το έχουν υπολογίσει κοντά στα 50 εκατ. , με ανεξάρτητους εκτιμητές πάντως να το περιορίζουν, και για τις δύο εταιρείες, στα 35 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί πως η ιδιωτικοποίηση αυτή δεν αποτελεί μόνον μνημονιακή υποχρέωση αλλά και μέρος της προ ετών συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τακτοποίηση του ζητήματος των κρατικών επιδοτήσεων στην ελληνική σιδηροδρομική βιομηχανία. Ενδεχόμενη αδυναμία εξεύρεσης επενδυτή θα καταστήσει απαιτητές επιδοτήσεις ύψους 700 εκατομμυρίων, που η Κομισιόν έκρινε ως παράνομες, και θα οδηγήσει σε αυτόματο λουκέτο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δωρεάν rapid test στην Αργαλαστή #RapidTests - https://t.co/cIEGmczsvi -

  • Με άρωμα Ολυμπιακών Αγώνων ο ΣΔΥ Βόλου στο Zagori Mountain Running #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/OWjXY434LO -

  • Πανελλήνια Ομοσπονδία: “Εξοστρακισμός” και απομόνωση των λαϊκών αγορών βιομηχανικών ειδών στην πόλη του Βόλου… - https://t.co/BoyX9XY3Eo -

"Αλιεύοντας" την είδηση