Βρίσκεστε εδώ:  / Uncategorized / ΕΛΛΑΔΑ / Μια ιστορική «ανασκαφή» στην Αλβανία με καθυστέρηση 77 χρόνων
Μια ιστορική «ανασκαφή» στην Αλβανία με καθυστέρηση 77 χρόνων

Μια ιστορική «ανασκαφή» στην Αλβανία με καθυστέρηση 77 χρόνων

«Μετά την τρίτην προπαρασκευήν και αναγνωρίσεις… η επίθεσις εκτοξεύεται την πρωίαν της 4ης Ιανουαρίου κατά Σκουτάρας με ταυτόχρονον ενέργειαν κατά του υψώματος 606. Αλλά η επίθεσις απέτυχε φονευθέντος και του διοικητού του τάγματος Παπαδόπουλου φθάσαντος επικεφαλής του τάγματός του τα εχθρικά συρματοπλέγματα. Περί το πτώμα του συνήφθη πραγματικά Ομηρική προσπάθεια των στρατιωτών του ποθούντων να συναποκομίσωσι τον γενναίον ηγήτορα. Πλην όμως οι τόσαι προσπάθειαι κατά Σκουτάρας, ο χρόνος όστις διέρρευσε, η σπουδαιότης του υψώματος τούτου έδωσαν πλήρην την ευκαιρίαν εις τον εχθρόν όπως οχυρώση τούτο κατά τρόπον ασφαλή…».

Η αναφορά της 3ης μεραρχίας, όπως φαίνεται από το αρχείο της Ιστορίας Στρατού δεν δίνει απάντηση στο τι τελικά απέγινε το πτώμα του Κ. Παπαδόπουλου, διοικητού του 24ου συντάγματος πεζικού.

Μετά την πρώτη επίσημη «τσαπιά» στη θέση Ντραγκότι, έξω από το Τεπελένι, την περασμένη Δευτέρα, η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα Ελένη Σουρανή μονολόγησε ότι «περιμέναμε αυτή τη στιγμή 77 ολόκληρα χρόνια».Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς σημείωσε τη σημασία της συμφωνίας με τον Αλβανό ομόλογό του που άρχισε να δρομολογείται στη συνάντηση της Κρήτης, το 2016, αλλά η διαδρομή για την αξιοπρεπή ταφή είχε πολλούς σταθμούς.

Στις 19 Ιουνίου 2000, δηλαδή 60 χρόνια μετά τις μάχες του ’40, μια ομάδα αποστράτων με πρωτοβουλία του ταξίαρχου ε.α. Ιωάννη Λέττα μεταβαίνει στην Αλβανία με στόχο να ανακαλύψει το σημείο όπου είχε ταφεί ο αδελφός του Λέττα, Θωμάς, στο Μπούμπεσι της κεντρικής Αλβανίας. Ο Λέττας στηρίχθηκε σε ένα σκαρίφημα του Γιάννη Λαδά, διοικητή του λόχου του Θωμά Λέττα. Ο Γιάννης Λαδάς συνάντησε τον αδελφό του Θωμά, του είπε πού είναι θαμμένος ο αδελφός του στο Μπούμπεσι και όταν ο Λαδάς αποφυλακίστηκε (ήταν πραξικοπηματίας και στην ηγετική ομάδα της χούντας) το 2000, ο Γιάννης Λέττας και ο Λαδάς πήγαν στο Μπούμπεσι αλλά δεν βρήκαν τίποτα. Το ανάγλυφο του υψώματος που είχε σκοτωθεί ο Λέττας λίγες μέρες πριν από τη συνθηκολόγηση του 1941 είχε αλλάξει δραματικά.

Ο οικονομολόγος Αγαθοκλής Παναγούλιας, ένας από τους πιο δραστήριους συνοδούς και καταγραφείς των πεσόντων του ’40 που έχει ανεβεί στο Μπούμπεσι με τον ομογενή δημοσιογράφο Θανάση Ντίνο, είπε πρόσφατα στον γράφοντα ότι η περιοχή είναι ακόμα γεμάτη βλήματα, σφαίρες και πάσης φύσεως εργαλεία του πολέμου.
Εκείνη την αποστολή συνόδευε και ο Γιώργος Νίκας, πρώην αντισυνταγματάρχης του αλβανικού στρατού και πρόεδρος μιας οργάνωσης για την περισυλλογή των οστών που συστάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, και μπόρεσε να συγκεντρώσει πάνω από 2.000 σορούς, που αν και «ανώνυμες» βρίσκονται σήμερα στα οστεοφυλάκια της Κλεισούρας και του Βουλιαρατίου.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σήμερα δικάζεται ο 35χρονος για τα #επεισόδια στο #Πανθεσσαλικό #αναβολή #αστυνομικοί… - https://t.co/YRAcUe6A70 -

  • #Βόλος: Χωρίς αντίκρυσμα απόφαση αναίρεσης του Αρεί ... #2016 #2018 #αγωγή #αδικήματα… - https://t.co/j4zFp1sg4C -

  • Καταδίκη έξι μηνών αλλοδαπού για 54 πακέτα λαθραία τσιγάρα #Αθήνα #αλλοδαπός… - https://t.co/SSJ4YSofWW -

"Αλιεύοντας" την είδηση