Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μη βιώσιμο το χρέος, σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ
Μη βιώσιμο το χρέος, σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ

Μη βιώσιμο το χρέος, σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ

Το είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ανάλυση βιωσιμότητας που θα παρουσιάσει στο εκτελεστικό του συμβούλιο στις 6 Φεβρουαρίου και είδε η «Κ». Αν και συνυπολογίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε τo του Δεκεμβρίου, θεωρεί ότι αυτά δεν είναι επαρκή.

Η ανάλυση του ΔΝΤ βασίζεται σε χαμηλότερες εκτιμήσεις για την στην , που υπολογίζει ότι θα είναι κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών, και το πρωτογενές πλεόνασμα, που προβλέπει στο 1,5% του ΑΕΠ για το και μετά. Όπως γράφει χαρακτηριστικά η , «οι αισιόδοξες προβλέψεις για την και τα πρωτογενή πλεονάσματα προτείνονται (από τους Ευρωπαίους) αντί της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη σημαντικά μεγαλύτερης ελάφρυνσης του χρέους, με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του και του ESM σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,5% για μία περίοδο 30 ετών. Αυτή η λύση υπολογίζει ότι θα διατηρήσει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες εντός του εύρους του 15-20% του ΑΕΠ που θεωρείται βιώσιμο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση