Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μη ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις η Ελλάδα
Μη ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις η Ελλάδα

Μη ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις η Ελλάδα

Στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις () παραμένει η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το 2016 αυτές αυξήθηκαν κατά 123% σε σύγκριση με το 2015.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της ΕΥ με θέμα την προσέλκυση στην Ευρώπη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 34η θέση μεταξύ 44 χωρών με βάση τον αριθμό των ΑΞΕ και στην 35η θέση με βάση τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν.

Ειδικότερα, το 2016 υλοποιήθηκαν 13 ΑΞΕ στην Ελλάδα, δημιουργώντας 111 νέες , κυρίως στους κλάδους των χρηματοοικονομικών, των μεταφορών και επικοινωνιών. Από τις συνολικά 13 ΑΞΕ, οκτώ πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, δύο στον κλάδο της μεταποίησης και από μία στους κλάδους της γεωργίας, των μεταφορών και επικοινωνιών και των κατασκευών. Μεταξύ των ΑΞΕ στη χώρα μας, τέσσερις προήλθαν από το , δύο από την Ιαπωνία και από μία από τη Γαλλία, την Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Σερ.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία ο κ. Π. , διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, τόνισε: «Αν και το 2016 ήταν μια βελτιωμένη χρονιά για τις ΑΞΕ στη χώρα μας, η συνεχιζόμενη απουσία της τελευταίας από τη λίστα των είκοσι πιο ελκυστικών επενδυτικών προορισμών στην Ευρώπη και ο μικρός αριθμός ΑΞΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Σε μια ήπειρο όπου «βρέχει» επενδύσεις, καθώς οι ΑΞΕ αυξάνονται εκ χρόνο με τον χρόνο, η Ελλάδα μοιάζει να κρατάει ομπρέλα. Η Πολιτεία και οι φορείς θα πρέπει να λάβουν μέτρα άμεσα για να δημιουργήσουν πρόσφορο επενδυτικό έδαφος, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας και να δημιουργηθούν νέες , οδηγώντας σταδιακά στην έξοδο από την οικονομική κρίση».

Συνολικά στην Ευρώπη το 2016 οι ΑΞΕ κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο αριθμός τους έφτασε τις 5.845, καταγράφοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2015 και δημιούργησαν 259.673 νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες κατά 19% από το 2015. Το , η Γερμανία και η Γαλλία αποτέλεσαν τους τρεις μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς ΑΞΕ το 2016, συγκεντρώνοντας το 51% των εισροών ΑΞΕ στην Ευρώπη, καταγράφοντας 1.144, 1.063 και 779 επενδύσεις αντιστοίχως. Η Πολωνία, με 256 ΑΞΕ, έγινε η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που κατέκτησε μια θέση μεταξύ των πέντε πρώτων επενδυτικών προορισμών.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση