Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα- Σαμαρά εντός της ολομέλειας
Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα- Σαμαρά εντός της ολομέλειας

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα- Σαμαρά εντός της ολομέλειας

Ο πρωθυπουργός έθεσε προς τα κόμματα της αολίτευσης το δίλημμα, αν θα στηρίξουν την εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης για έξοδο από τη λιτότητα ή θα «συνεχίσουν να είναι φερέφωνα» άλλης πολιτικής, ενώ κατηγόρησε σε έντονο ύφος, την προηγούμενη ότι μετέτρεψε τη χώρα σε αποικία χρέους, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συζήτησης για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής ς με τους εταίρους.

Ο Αλέξης ς κατηγόρησε την αολίτευση ότι άφησε άδεια ταμεία, αλλά και πως λεηλάτησε μισθωτούς και συνταξιούχους και «άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση». Ο πρωθυπουργός είπε πως «υπάρχει συλλογική στρατηγική διαπραγμάτευσης, ανοιχτή και διαφανής απέναντι στον ελληνικό λαό», σημειώνοντας πως σήμερα «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τη διαπραγματευτική λογική της κυβέρνησης και μας ζητά να μην κάνουμε βήμα πίσω».

«Θα τηρήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού. Ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες, που δεν κρύβονται πια, και πως η στρατηγική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς, παρά το ναρκοθετημένο », είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. ς τόνισε ότι τα δημόσια ταμεία που παρέλαβε η κυβέρνηση δεν είχαν το πλεόνασμα για το οποίο μιλούσε η κυβέρνηση Σαμαρά, λέγοντας πως «ο νόμος για τις 100 δόσεις ήταν τόσο ελλιπής, ώστε έφερε μόλις 70 εκατ. Ευρώ».

«Μόνο σε μία εβδομάδα φέραμε 100 εκατ. ευρώ από τις 100 δόσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που από το καλοκαίρι του 2014 δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της, αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της. «Η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στην παράταση της διαπραγμάτευσης, αντί για το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου αναγνωρίζεται η ανάγκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση «είναι ο δρόμος για την απαλλαγή από τη λιτότητα εντός της Ευρωζώνης». Απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός έκανε το ερώτημα: «Θα συνεχίσετε να φέρεστε σαν φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου; Αυτό είναι το ερώτημα. Και πρέπει απόψε να απαντηθεί χωρίς μισόλογα».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «ορισμένοι φέρονται ως φερέφωνα των εμπνευστών των μνημονίων» και πρόσθεσε πως «η αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει αν η κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνια ή οδηγεί τη χώρα στα μνημόνια».  Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε: «Ή το ένα ισχύει ή το άλλο». Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ; Είναι Μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις που έχει φέρει ήδη 100 εκ. ευρώ σε μία εβδομάδα;». Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους και «όχι μια άνευ όρων παράδοση».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει και μας στηρίζει», και ότι «το Μνημόνιο απέτυχε και πέρασε στην ιστορία» και πως πλέον, «έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για το καλό της κοινωνίας και ανακούφισης των ασθενέστερων».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθύνθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, ρωτώντας γιατί δεν προχώρησε η κυβέρνησή του σε ουσιαστικούς ελέγχους για την φοροδιαφυγή. «Από τα 2.062 ονόματα της ς Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως «μόλις 10 αιτήματα για φοροδιαφυγή έχουν κατατεθεί στην από την Ελλάδα», και πως η κυβέρνηση Σαμαρά «λεηλάτησε μισθωτούς και συνταξιούχους και άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση».

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς. Διαμήνυσε ωστόσο ότι θα στηρίξει μια «σοβαρή συμφωνία» βάζοντας πλάτη στην κυβέρνηση, αλλα προειδοποίησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν έχει χρόνο.

Παράλληλα, στήριξε τον στενό του συνεργάτη Σταύρο Παπασταύρου κάνοντας λόγο για «λάσπη» εγκαλώντας τον κ. Τσίπρα ότι επιχειρεί να βρει «Κατρούγκαλους» στο κόμμα της ΝΔ.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο κ. Σαμαράς, ακούστηκε να σχολιάζει: «Στομάχι να έχουμε, όλα θα τ' ακούσουμε».

Πηγή: koutipandoras.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση