Βρίσκεστε εδώ:  / Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΑΙΔΕΙΑ / Οι μετεγγραφές αδειάζουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια
Οι μετεγγραφές αδειάζουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια

Οι μετεγγραφές αδειάζουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια

Οι δύο υποψήφιοι είχαν ως πρώτη το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Ο πρώτος συγκέντρωσε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2017 17.800 μόρια, ενώ ο δεύτερος 15.400. Το πλέον περιζήτητο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, αυτό στο ΕΜΠ, είχε βάση 18.164 μόρια και άρα ουδείς εκ των δύο εισήχθη. Ετσι, ο πρώτος επέλεξε άλλο παρεμφερές τμήμα της Αθήνας, διότι η οικογένειά του δεν άντεχε οικονομικά να σπουδάσει εκτός Αθηνών. Ο δεύτερος υποψήφιος πήρε το ρίσκο να ελπίσει σε μετεγγραφή και στάθηκε τυχερός. Πέρασε στο τμήμα της Κοζάνης και πλέον ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Αθήνα. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ετοιμάζεται να ανοίξει την κάνουλα των μετεγγραφών για τέταρτη φορά κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, επιβεβαιώνοντας ότι στην Ελλάδα (και) τα προσφέρονται για μικροπολιτική. Και αυτό παρά τις διαμαρτυρίες τόσο των κεντρικών που επιβαρύνονται όσο και των περιφερειακών που αποψιλώνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο υπολογίζει ότι μέσω μετεγγραφών αλλάζει το 22% των εισακτέων και η νέα, έκτακτη επιχορήγηση των 34 εκατ. ευρώ του υπουργείου προς τα ΑΕΙ θα λάβει υπόψη τις… ροές των μετεγγραφών και ένα ποσό θα δοθεί υπέρ των κεντρικών που επιβαρύνονται.

«Πολλοί εισακτέοι βλέπουν τα περιφερειακά ΑΕΙ ως ένα σκαλί –μέσω μετεγγραφής– για να φοιτήσουν στο τμήμα που επιθυμούν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Οι καταλύουν την αξιοκρατία μεταξύ των υποψηφίων. Επιβαρύνουν τα κεντρικά Ιδρύματα, ενώ τα περιφερειακά χάνουν φοιτητές που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια στιβαρή ακαδημαϊκή κοινότητα» τονίζει, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης.

Ετησίως, τα περιφερειακά ΑΕΙ χάνουν λόγω μετεγγραφών περίπου το 20%-25% των εισακτέων τους, αλλά το ποσοστό εκτινάχθηκε την προεκλογική χρονιά 2014-2015. Τότε, το Παν. Δυτικής Μακεδονίας έχασε το 45% των εισακτέων του. Τη μεγαλύτερη απώλεια είχε το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών – 60%. Από την πλευρά του, και για να καταδείξει την ένταση της φυγής, ο πρύτανης του Παν. Αιγαίου Στέφανος Γκρίτζαλης ανέφερε στην «Κ», ότι ετησίως δέχεται από έως 10 φοιτητές, ενώ οι απώλειες είναι μεγάλες.

Αντίστροφα, στο ΑΠΘ το 2014-2015 ο ένας στους τρεις πρωτοετείς –32,2% το ακριβές ποσοστό– ήταν από μετεγγραφή (2.085 από μετεγγραφή σε σύνολο 6.475 εισακτέων). Το 2015-2016 υπήρξε… αυτοσυγκράτηση της ηγεσίας του υπουργείου λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που όρισε ότι ο αριθμός των μετεγγραφόμενων δεν μπορεί να ξεπεράσει το 15% του αρχικού αριθμού εισακτέων, ωστόσο σταδιακά το όριο διευρύνεται. Στο εμβληματικό Παν. Αθηνών ο φετινός αριθμός εισακτέων ορίστηκε σε 5.245 και από έχει δεχθεί έως τώρα 983, με τη Νομική να αυξάνει τον αριθμό των φοιτητών της κατά 21,1% και την Ιατρική κατά 37,5%.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Λαμπρή η πανήγυρις του Αγίου Νικολάου στον Βόλο #ΜητροπολιτικόΙερόςΝαόςΑγίουΝικολάου - https://t.co/QMHmVhv4vW -

  • Ευρωβαρόμετρο: οι Ευρωπαίες και οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις ψηφιακές αρχές #ψηφιακέςαρχές - https://t.co/u6DKwDIOaC -

  • #Alzheimer παρουσιάζει και η καρδιά - https://t.co/Q0OrUI80N3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση