Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Μέρκελ, Σόιμπλε, Κάουντερ στη «μάχη» υπέρ της συμφωνίας
Μέρκελ, Σόιμπλε, Κάουντερ στη «μάχη» υπέρ της συμφωνίας

Μέρκελ, Σόιμπλε, Κάουντερ στη «μάχη» υπέρ της συμφωνίας

Παραμονή της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή για το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα, η χθεσινοβραδινή κινητοποίηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Φόλκερ Κάουντερ στην εσωκομματική συνεδρίαση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει σε αυτήν τη διαδικασία η γερμανική κυβέρνηση για τη δια του κύρους της. Οι περισσότεροι από τους 60 αντάρτες της τελευταίας ψηφοφορίας αναμενόταν να κρατήσουν την ίδια στάση, ερωτηματικό όμως παρέμενε κατά πόσον ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά, γεγονός που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αμφισβήτηση της ίδιας της Μέρκελ.

Στη δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), 56 δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «όχι» στη σημερινή ψηφοφορία, τέσσερις δήλωσαν «», ενώ απουσίαζαν 20 .

Τη διαδικασία που πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα στις 9 το πρωί τοπική αναμενόταν να ανοίξει ο κ. Σόιμπλε, με μία 20λεπτη ομιλία, στην οποία θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της ς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει άλλωστε η επιστολή που έστειλε στους βουλευτές ο Σόιμπλε, καλώντας τους να στηρίξουν το τρίτο πακέτο στη σημερινή ψηφοφορία. Αφού εξηγεί τους όρους της συμφωνηθείσας αιρεσιμότητας (condionality), τα προαπαιτούμενα, τη βιωσιμότητα του χρέους, τις χρηματοδοτικές ανάγκες καθώς και το ύψος και τη χρήση της πρώτης ς, παρέχει διαβεβαιώσεις για την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο . Πρώτον, εξηγεί ότι η Ελλάδα έχει αιτηθεί περαιτέρω βοήθεια και στο ΔΝΤ, πέραν του ESM. Δεύτερον, θυμίζει ότι το Ταμείο δεν θα πάρει μέρος στην πρώτη και πως εξαρτά τη συνέχιση της συμμετοχής του από την πρώτη αξιολόγηση και την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Τρίτον, θεωρεί ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους προϋποθέτει νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της λήξης των δανείων και μείωσης των επιτοκίων, υπενθυμίζοντας ότι το κούρεμα δεν συνάδει με τις τρέχουσες συνθήκες. Και, τέλος, επισημαίνει πως το Eurogroup θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο , και χαιρετίζει την πρόταση του Ταμείου προς το Διευθυντήριό του να συνεχίσει υπό όρους (αιρεσιμότητα και βιωσιμότητα του χρέους) τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση