Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μέρκελ σε Τσίπρα: Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο
Μέρκελ σε Τσίπρα: Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο

Μέρκελ σε Τσίπρα: Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο

Στους θεσμούς αλλά και το Eurogroup παρέπεμψε η Γερμανίδα Καγκελάριος σε ό,τι αφορά την εμπλοκή που προέκυψε μετά την αντίδραση του ESM και του επικεφαλής του Eurogroup στις παροχές που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός.

«Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και το Eurogroup. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι πάντα ειλικρινείς», τόνισε η Αγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «εδώ δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται αποφάσεις, θα συζητήσουμε όμως για το πώς εκτιμά ο Ελληνας πρωθυπουργός την κατάσταση».

Αναφερόμενη στο θέμα του προσφυγικού η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε πως η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα και αναγνώρισε παράλληλα το ιδιαίτερο βάρος που φέρει η Ελλάδα λέγοντας πως δεν θα αφεθεί στη μοίρα της.

«Η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό. Υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ δεν μπορεί να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην μοίρα της», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

«Έχουμε στενή συνεργασία στο θέμα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας» ανέφερε και τόνισε πως «η δραστηριοποίηση του Ο στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο».

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για σχέσεις που διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους.

«Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στις της οικονομίας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η που διανύουμε απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων».

«Κοινός μας στόχος ο από τις πολλαπλές κρίσεις και το να σφυρηλατήσουμε το νέο όραμα για την Ευρώπη, ενώ κοινή απειλή είναι η άνοδος των ακροδεξιών στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις», τόνισε ο πρωθυπουρργός.

Αναφερόμενος στα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό, το Κυπριακό αλλά και την οικονομία.

«Θα συζητήσουμε και για τις δυσκολίες με την Τουρκία μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής ς της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα σχετικά κριτήρια. Στο Κυπριακό, η ΕΕ εχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση. Στηρίζουμε μια δίκαιη και λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο», ανέφερε.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «θα ενημερώσει την καγκελάριο για την θετική της ελληνικής οικονομίας, την θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στην ανάπτυξη».

«Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς αλλά να ανακουφίσει όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους. Να στείλουμε μήνυμα στην διεθνή κοινότητα οτι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης και σε ότι αφορά την οικονομία όσον αφορά και την γεωπολιτική σταθερότητα», καξε.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση