Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Με μεμονωμένα επεισόδια η πρώτη μέρα στο σχολείο για τα προσφυγόπουλα
Με μεμονωμένα επεισόδια η πρώτη μέρα στο σχολείο για τα προσφυγόπουλα

Με μεμονωμένα επεισόδια η πρώτη μέρα στο σχολείο για τα προσφυγόπουλα

Πρώτη ημέρα χθες των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία και τα περιστατικά αντιδράσεων κατά της ένταξής τους ήταν μεμονωμένα χωρίς να καταφέρουν να αμαυρώσουν ιδιαίτερα το θετικό κλίμα υποδοχής των νέων μαθητών.

Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει πλέον και τη δημιουργία τμημάτων ελληνικής ς σε πανεπιστήμια για από 18 έως 25 ετών.

Ειδικότερα, στις 2 χθες το μεσημέρι συνολικά 1.500 προσφυγόπουλα πέρασαν τις πύλες 30 ελληνικών σχολείων σε όλη τη χώρα και θα παρακολούθησαν μαθήματα έως τις 6 μ.μ. Το ξεκίνησε σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Hπειρο και μέσα στο επόμενο διάστημα θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά 22.000 προσφυγόπουλα θα ενταχθούν σε 800 δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων (ΔΥΕΠ) σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας επικράτησε κλίμα ενθουσιασμού ήδη από τις μέρες προεγγραφής των προσφυγόπουλων, ενώ χθες τα παιδιά μετέβησαν στα σχολεία με λεωφορεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ξεναγήθηκαν στις τάξεις και στα σχολικά κτίρια και γνώρισαν τους εκπαιδευτικούς, ενώ έλαβαν σχολικές τσάντες και .

Ωστόσο, στην Ακαδημία Πλάτωνος Eλληνες γονείς είχαν συγκεντρωθεί έξω από το 66ο Δημοτικό Σχολείο, ζητώντας τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Παιδείας ότι τα 31 προσφυγόπουλα που πήγαν στο σχολείο είναι εμβολιασμένα και υγιή. Μάλιστα, οι γονείς προσπάθησαν να κρατήσουν κλειστή την είσοδο του σχολείου, με αποτέλεσμα να διαπληκτιστούν με μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης που συνόδευαν τα παιδιά. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση του γ.γ. του υπ. Παιδείας κ. Γιάννη Παντή. «Το βασίζεται στον πλήρη εμβολιασμό σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας. Δεν βγαίνει κανένα παιδί από τα κέντρα φιλοξενίας αν δεν είναι εμβολιασμένο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αντίδρασης» τόνισε ο κ. Παντής, ο οποίος βρέθηκε και στο 72ο  Δημοτικό Σχολείο στο Θησείο όπου φιλοξενήθηκαν 40 παιδιά από το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Παντής χαρακτήρισε «σκηνοθετημένο συμβάν, για να δημιουργήσει ένα κλίμα γενικότερο» το περιστατικό στη Μυτιλήνη, όπου κάποιοι γονείς έβαλαν λουκέτο σε δημοτικό σχολείο, για να μη δεχθεί παιδιά προσφύγων στις αίθουσές του. «Το σχολείο αυτό δεν είχε καν ενταχθεί στο πρόγραμμα» είπε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο κ. Παντής, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει «το κομμάτι τη καθαριότητας, της φύλαξης, το θέμα του φωτισμού και της θέρμανσης».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι το όρισε την Ελλάδα επικεφαλής διεθνούς επιτροπής, προκειμένου να δημιουργηθεί το « του φοιτητή». Τον επόμενο μήνα θα έρθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Επιτροπής, ώστε έως τα να έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα κριτήρια ς των σπουδών, που ήδη έχουν κάνει οι φοιτητές και να διευκρινιστεί ο τρόπος που θα μπουν στα ΑΕΙ των ευρωπαϊκών χωρών.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση