Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μεγάλο «αγκάθι» ξανά το Δημόσιο
Μεγάλο «αγκάθι» ξανά το Δημόσιο

Μεγάλο «αγκάθι» ξανά το Δημόσιο

Στο προσκήνιο, και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, επανέρχεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης το ζήτημα του Δημοσίου. Τους τελευταίους μήνες τα «μηνύματα» από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς οι δεν κρύβουν πλέον την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη μη εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης, που θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από τον περασμένο Ιούνιο αλλά και για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των συμβασιούχων, οι οποίοι «καλά κρατούν» και προσεχώς σημαντικό τμήμα αυτών θα μονιμοποιηθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Η δυσαρέσκεια των δανειστών ήταν έκδηλη στο Εuroworking group της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια είχαν διαφανεί στα μέσα του καλοκαιριού, όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου σε συνέντευξή της («Ναυτεμπορική») είχε δείξει «κόκκινη» κάρτα για το θέμα των συμβασιούχων, υπογραμμίζοντας –εν είδει προειδοποίησης– ότι θα πρέπει «να διασφαλιστεί ότι θα προστατευθούν τα οφέλη που με κόπο αποκομίστηκαν από τους για τις αποχωρήσεις».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει και θα καταστήσει αυστηρότερους τους για την προσωρινή απασχόληση στη δημόσια διοίκηση», είχε επισημάνει τότε η κ. Βελκουλέσκου.

Παρά τις αλλεπάλληλες πιέσεις που ασκούνται, πάντως, ο αριθμός των συμβασιούχων σημειώνει ανοδική τάση. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο, ο αριθμός τους δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τον μέσο όρο του 2016 –περί τις 47.000–, ωστόσο αυτή τη στιγμή υπολογίζεται οτι περίπου 52.000 άτομα απασχολούνται με συμβάσεις.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η απόκλιση αυτή δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς η δέσμευση αφορά μέσους όρους και, ούτως ή άλλως, σημαντικό μέρος συμβάσεων λήγουν, ενώ άλλες αφορούν ειδικές κατηγορίες –όπως το προσφυγικό– που εξαιρούνται από την καταμέτρηση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση