Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα τον Μάρτιο του 2016

Μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα τον Μάρτιο του 2016

Καταποντίστηκαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον Μάρτιο του 2016, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, παρουσίασαν υστέρηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε επίπεδο τριμήνου, η «τρύπα» των εσόδων περιορίστηκε στα 69 εκατ. ευρώ, καθώς το Δημόσιο εισέπραξε τον Φεβρουάριο το μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το οποίο ανήλθε στα 775 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη υστέρηση καταγράφεται κυρίως στα φορολογικά έσοδα, κάτι που ωθεί τους δανειστές να ζητούν περισσότερα μέτρα, με την αιτιολογία ότι έχει μειωθεί σημαντικά η εισπραξιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι εάν η κυβέρνηση καλείται να εισπράξει 1 ευρώ από κάποιο μέτρο, θα πρέπει να βάλει φόρο άνω του 1,2 ευρώ.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τον Μάρτιο, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 2,9 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένο κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Ωστόσο οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 218 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 34 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (184 εκατ. ευρώ)

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού τον Μάρτιο του 2016 ανήλθαν σε 3,9 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 651 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 220 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 65 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.
Σε επίπεδο τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν κατά 69 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο (κυρίως λόγω της είσπραξης του μερίσματος από την ΤτΕ). Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι και τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν λιγότερα απ’ ό,τι αναμενόταν και διαμορφώθηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες ήταν στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 1,6 δισ. ευρώ λιγότερες από τον στόχο, οδηγώντας ουσιαστικά στην υπερκάλυψη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η συγκράτηση των δαπανών προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες ήταν κατά 1,3 δισ. ευρώ μειωμένες σε σχέση με τον στόχο.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,6 δισ. ευρώ, το οποίο ήταν κατά 1,6 δισ. ευρώ υψηλότερο από τον στόχο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση