Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Μεγάλη απόσταση χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια
Μεγάλη απόσταση χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια

Μεγάλη απόσταση χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε έν πό τα πλέον ακανθώδη ζητήματα της τρέχουσας ς του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές εξελίσσεται η μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων. Η απόσταση που χωρίζει δανειστές και ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αυξάνεται αντί να μειώνεται, και τη διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου ζητήματος να βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο σημείο μηδέν. Οι δανειστές εμμένουν στη θέση τους για πλήρη απελευθέρωση της πώλησης απαιτήσεων σε μη τραπεζικά από δανειακές συμβάσεις όλων των κατηγοριών, ακόμη και αυτών που συνδέονται με υποθήκη πρώτης κατοικίας. Η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη, δεν περιορίζεται σε κάποιες μικροδιορθώσεις του νόμου 4354/2015, αλλά προτείνει σειρά εξαιρέσεων, θέση που από τους δανειστές εκλαμβάνεται ως σημαντική υπέρβαση των δεσμεύσεων που η ίδια ανέλαβε με τη του περυσινού καλοκαιριού.

Η ελληνική πρόταση

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, η πρόταση η οποία έγινε από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού . Σταθάκη σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»» η ακόλουθη:

• Απαγόρευση της πώλησης απαιτήσεων σε μη τραπεζικά ιδρύματα από δανειακές συμβάσεις προς για δάνεια έως 500.000 ευρώ.

• Απαγόρευση της πώλησης απαιτήσεων σε μη τραπεζικά ιδρύματα από δανειακές συμβάσεις προς ελεύθερους επαγγελματίες για δάνεια έως 250.000 ευρώ.

• Απαγόρευση της πώλησης απαιτήσεων σε μη τραπεζικά ιδρύματα από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις έως 20.000 ευρώ.

• Απαγόρευση της πώλησης απαιτήσεων σε μη τραπεζικά ιδρύματα όλων των κατηγοριών δανειακών συμβάσεων –και όχι μόνο των στεγαστικών δανείων– όταν αυτές συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας.

Τι ζητούν οι δανειστές

Οι δανειστές, από την πλευρά τους, ζητούν πλήρη απελευθέρωση της πώλησης σε μη τραπεζικά ιδρύματα απαιτήσεων που προκύπτουν από όλες τις κατηγορίες δανειακών συμβάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τάσσονται υπέρ της θέσπισης κάποιων προϋποθέσεων σε ό,τι αφορά τις λύσεις ή ακόμη και κάποιες πιθανές εξαιρέσεις που θα εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και ζητούν από την ελληνική πλευρά να συνδέσει την τύχη των «κόκκινων» δανείων με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και με τη δυνατότητα ς των οφειλετών.

Επί της ουσίας οι δανειστές ζητούν η όποια –είτε αυτή περνάει από τη δικαστική ρύθμιση χρεών μέσω του νόμου Κατσέλη είτε μέσω των εξωδικαστικών λύσεων– να περιορίζεται στις πλέον ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Πρόκειται για τον μηχανισμό που έχει προβλεφθεί στο τρίτο μνημόνιο, το μνημόνιο του Αυγούστου, για το μόνιμο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, τον ίδιο μηχανισμό που συνδέεται και με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. «Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα μόνιμο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβάνοντας μέτρα στήριξης υπέρ των πλέον ευάλωτων οφειλετών και κάνοντας διάκριση μεταξύ των οφειλετών που αθετούν τις υποχρεώσεις τους για στρατηγικούς λόγους, αφενός, και των καλή τη πίστει οφειλετών, αφετέρου», αναφέρεται στο κείμενο της ς που κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις 14 Αυγούστου 2015.

Από την πλευρά των δανειστών, τονίζεται ακόμη η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλέγμα κινήτρων για τις τράπεζες, προκειμένου να μεταβιβάζουν τις απαιτήσεις χωρίς να υφίστανται σημαντική ζημία από το ύψος της έκπτωσης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση