Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση διεξάγεται σήμερα στην Κρήτη
Μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση διεξάγεται σήμερα στην Κρήτη

Μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση διεξάγεται σήμερα στην Κρήτη

Μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση, η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ σε ελληνικό χώρο ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως την 7η Δεκεμβρίου, στα λιμάνια της Σούδας και του Ηρακλείου.

Η άσκηση φέρει την κωδική ονομασία Jackal Stone και σε αυτή θα συμμετάσχουν επίλεκτοι αμερικανοί κομάντος (navy seals) και  των ειδικών δυνάμεων Αστυνομίας και Λιμενικού.

Το σενάριό της προβλέπει αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργεια σε και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, η πρώτη σε μια νησίδα στη Σούδα και η δεύτερη στην πόλη του Ηρακλείου.

Τη γενική ευθύνη έχει η αμερικανική διοίκηση Σούδας, ενώ από ελληνικής πλευράς επικεφαλής είναι η Ελληνική Αστυνομία.

Όπως είχε δημοσιοποιήσει η «Καθημερινή», η πραγματοποίηση της φετινής στην συμφωνήθηκε πριν από αρκετούς μήνες και οι λεπτομέρειές της καθορίστηκαν σε «κλειστές» συναντήσεις αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τη διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Καλά ενημερωμένη πηγή που είχε μιλήσει στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας αποκάλυψε ότι βασικό σενάριο της άσκησης είναι η πειρατεία από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες.

Όπως και οι προηγούμενες, έτσι και η φετινή θα είναι διακλαδική. Θα συμμετάσχουν σε αυτή, εκτός των Αμερικανών κομάντος που συγκροτούν τη SOCEUR, στελέχη των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού καθώς και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα προηγούμενα χρόνια, την άσκηση φιλοξένησαν, μεταξύ άλλων, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Γερμανία. Ενδεικτικό του μεγέθους της άσκησης είναι ότι στη είχαν συμμετάσχει πάνω από 900 στελέχη ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ε.Ε., καθώς και κομάντος από οκτώ ευρωπαϊκά κράτη.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον ΟΛΒ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς #ΜαργαρίτηςΣχοινάς… - https://t.co/nQrNwaVaQW -

  • Ασφαλτοστρώσεις σε #Αργαλαστή και Άφησσο #Αργαλαστή #Άφησσος - https://t.co/LsNB98NAo8 -

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

"Αλιεύοντας" την είδηση