Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μέχρι το τέλος του έτους το τέμενος
Μέχρι το τέλος του έτους το τέμενος

Μέχρι το τέλος του έτους το τέμενος

Εως τα τέλη του 2018 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση του ισλαμικού τεμέ στον Βοτανικό, λόγω και των σχετικών πιέσεων από την Ε.Ε. ώστε το έργο να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν.

Στον προϋπολογισμό που αναρτήθηκε από το στη στις 24 Αυγούστου, η έννοια του κατεπείγοντος αναδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από δύο επιστολές του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Στην πρώτη, με ημερομηνία 17 Ιουλίου 2018, ο κ. Αμανατίδης κάνει λόγο για «κατεπείγουσα ανάγκη». Ενώ στη δεύτερη επιστολή, με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2018, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του υπουργείου Υποδομών, «γίνεται επίκληση σοβαρών λόγων που άπτονται θεμάτων εθνικού συμφέροντος, απορρήτων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, καθώς και αναληφθείσας δέσμευσης της χς μας προς την Ε.Ε. για λειτουργία του ισλαμικού τεμέ έως το τέλος του τρέχοντος έτους». Για να τονιστεί η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, επισυνάπτεται και έγγραφο του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας όπου «προβάλλονται σοβαρότατοι λόγοι εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης».

Οικο φορείς

Εκτός από αυτές τις γενικές περιγραφές, δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες, πέρα από τον τελικό προϋπολογισμό του έργου (2,6 εκατ. ευρώ) και των τεσσάρων οικονομικών φορέων οι οποίοι εγκρίνονται ώστε να συμμετάσχουν στη διαπραγμάτευση (Ιντρακόμ Κατασκευές Α.Ε., ΤΕΚΑΛ Α.Ε., Πρωτεύς ΑΤΕΕ και Ηλιοχώρα Α.Ε.).

Επίσης, εκτιμάται ότι οι περίπου τέσσερις μήνες που απομένουν έως την προθεσμία που θα επιθυμούσε να τηρήσει η ελληνική Πολιτεία δεν επαρκούν και, βάσει ενός πρώτου υπολογισμού, η ολοκλήρωση του έργου πρακτικά μετατίθεται στις αρχές του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον προκαλεί η ταχεία ανακίνηση και του συγκεκριμένου ζητήματος εν μέσω θέρους. Αν και τα δύο ζητήματα δεν φαίνεται να συνδέονται, οι επιστολές του κ. Αμανατίδη στο εστάλησαν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, περίοδο κατά την οποία το υπουργείο Παιδείας αποφάσιζε να προωθήσει την τροπολογία για συνταξιοδότηση των δύο μουφτήδων και Κομοτηνής (η οποία, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» εγκαίρως, κατατέθηκε στις αρχές Αυγούστου). Από το έγγραφο του υπουργείου Υποδομών προκύπτουν σαφώς οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες. Στην Αθήνα υπάρχουν εκατοντάδες «άτυπα» τζαμιά, τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν ανησυχία στις Αρχές, καθώς υπάρχουν διαχρονικά υποψίες για τη δράση ανεξέλεγκτων ισλαμιστικών στοιχείων. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία, βεβαίως, είναι γνωστά και στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, πέρα από τη διάσταση της ασφάλειας, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει μια σειρά εκκρεμοτήτων οι οποίες συνδέονται ευθέως με το ευρύτερο πλέγμα των σχέσεών της τόσο με την Ε.Ε. (που παγίως πιέζει προκειμένου να υπάρξει ένα κανονικό στη μοναδική πρωτεύουσα της Ε.Ε. που δεν λειτουργεί) όσο και με τις γειτονικές χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό. Υπενθυμίζεται ότι η έλλειψη τεμένους έχει στηλιτευθεί κατά καιρούς και από την Αγκυρα, αν και είναι σαφές πως δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα, καθώς ο μουσουλμανικός της Αθήνας δεν είναι τουρκικός.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση