Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Έληξε στις 9 και 30 το πρωί η συζήτηση στην Ολομέλεια
Έληξε στις 9 και 30 το πρωί η συζήτηση στην Ολομέλεια

Έληξε στις 9 και 30 το πρωί η συζήτηση στην Ολομέλεια

Στις σημαντικές διαφορές μεταξύ των αρχικών προτάσεων των θεσμών και των κειμένων που αποτυπώνονται στην τελική συμφωνία, υπέρ των ελληνικών θέσεων, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης , μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όρους για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε distress funds, στην επιβολή εισιτηρίου 5 ευρώ στα νοσοκομεία, σε θέματα στον τομέα της ενέργειας, σε όρους για την λειτουργία του Ταμείου της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και σε θέματα εργασιακών σχέσεων, και στο νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία που δεν υπάρχουν στην τελική συμφωνία λόγω της διαπραγμάτευσης που έγινε από ελληνικής πλευράς.

Ο κ. ανέφερε ότι πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία που έχει αγκάθια, αλλά το ζήτημα είναι ποιόν εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός προκειμένου να μετριάσει τις όποιες αδικίες που υπάρχουν για κοινωνικές ομάδες όπως οι κλπ. Αλλά επίσης και ποιον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός για να διαπραγματευτεί για το ελληνικό χρέος και την ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την χώρα μας μέχρι το 2016.

Για το ζήτημα του χρέους ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι όλη η Ευρώπη αλλά και όλος ο κόσμος συζητάει πλέον για το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους υπογραμμίζοντας πως έχει ξεσπάσει ένας μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας.

Να καταστήσει η “κτήμα της” το τρίτο Μνημόνιο, αναζητώντας ξένες επενδύσεις και λύσεις στο πλαίσιο της παρούσας Βουλής, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, παρατηρώντας πως “η Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι εδώ, γιατί έχει πληρώσει το λαϊκισμό αλλά και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης”.

«Υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει εναλλακτική λύση, χτυπώντας την διαπλοκή, την διαφθορά, την φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή, εν κατακλείδι να χτυπήσουμε τα τζάκια των βαρόνων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου για την νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.

«Τα μέτρα του 3ου Μνημονίου Τσίπρα κονιορτοποιούν ότι δεν πρόλαβαν να συντρίψουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ, επιπλέον, κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν μέχρι τώρα, δεν καταργείται, ή έστω αναστέλλεται», είπε από το βήμα της Βουλής ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε  ότι «η νέα συμφωνία βαθαίνει την φτώχεια του λαού, σφίγγει τις αλυσίδες, μόνο και μόνο για να δώσει ώθηση στην περιβόητη καπιταλιστική ανάκαμψη, φέρνοντας μέτρα βελτίωσης για επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να επενδύσουν τα λιμνάζοντα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους».


Δύσκολα και επώδυνα μέτρα της νέας συμφωνίας

Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά με την συμφωνία και την επερχόμενη ψήφισή της στο κοινοβούλιο:

Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε και κατατίθεται σήμερα στο κοινοβούλιο είναι ασφαλώς δύσκολη και επώδυνη καθώς περιλαμβάνει για άλλη μία φορά μέτρα λιτότητας και υπέρμετρης φορολόγησης. Παρόλο που κάποια μέτρα όπως για παράδειγμα ο τερματισμός των κινήτρων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι στην σωστή κατεύθυνση, το συνολικό μίγμα της προτεινόμενης οικονομικής πολιτικής έχει υφεσιακό πρόσημο.

Η έχει υποδεχτεί ορθώς την παρούσα συμφωνία ως αποτέλεσμα επώδυνου συμβιβασμού, μετά από άνισο αγώνα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες λογικές της λιτότητας για τους πολλούς και του πλουτισμού για τους λίγους, κόντρα όμως και στην καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή ένωση. Η συμφωνία σε καμία περίπτωση όπως έχουν επισημάνει και οι Ευρωπαίοι πράσινοι δεν θεωρείται δίκαιη.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την μάχη ακόμα και μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας με κύριο γνώμονα την προστασία και την ανακούφιση τον πιο αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας, την προστασία του περιβάλλοντος και των Δημόσιων αγαθών. Οι Πράσινοι προτίθενται να καταθέσουν άμεσα βιώσιμες αντιπροτάσεις απέναντι στα προτεινόμενα υφεσιακά μέτρα. Πέρα από τα χρήματα του νέου και της ΚΑΠ, θα πρέπει να διεκδικηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πρόσθετο επενδυτικό πρόγραμμα αποκλειστικά στραμμένο σε κατευθύνσεις όπως οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, οι υποδομές ανακύκλωσης, η περιβαλλοντική προστασία, η έρευνα & καινοτομία και η στήριξη πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας.

Κατανοούμε πως υπάρχει μία πολύ δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στο ρεαλισμό της σημερινής κατάστασης και την προσπάθειας αλλαγής της επιβαλλόμενης πολιτικής του μνημονίου. Πρέπει να αναζητηθούν στην πορεία ευρωπαϊκές συμμαχίες σε μια λογική ανάσχεσης των πολιτικών λιτότητας και της αναδιάρθρωσης του σημερινού μη βιώσιμου Δημόσιου χρέους. Οι Πράσινοι δεσμεύονται σε ότι αφορά την ανάδειξη της ουσίας των προβλημάτων που θα δημιουργούνται από την εφαρμογή των μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Φωτιά στη Ρόδο: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία #Copernicus - https://t.co/57tC5TbAN3 -

  • #καύσωνας: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα – Έως τους 45 βαθμούς ο υδράργυρος #καύσωνας - https://t.co/IaDUZtnppW -

  • Σύλληψη φυγόποινου στη Σκιάθο #σύλληψηφυγόποινου - https://t.co/HcRvvwNOru -

"Αλιεύοντας" την είδηση