Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Με το βλέμμα στραμμένο στην Ε.Ε. ο κ. Μητσοτάκης
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ε.Ε. ο κ. Μητσοτάκης

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ε.Ε. ο κ. Μητσοτάκης

Ενττική γι το πρώτο τετ α τετ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υπό την ιδιότητα του προέδρου της , με την ηγεσία της Ε.Ε., βρίσκεται σε εξέλιξη στα γαλάζια γραφεία, με τις συζητήσεις να αφορούν αφενός το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, αφετέρου δε, τη συζήτηση που αναμένεται να ανοίξει για τη στάση του κόμματος της ελληνικής κεντροδεξιάς έναντι των μέτρων που έρχονται ως αποτέλεσμα του τρίτου μνημονίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί τη Δευτέρα στη Λέσβο προκειμένου να έχει ιδία άποψη για τα εν εξελίξει έργα, σε μία περίοδο που η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα της Ευρ. Ενωσης, αλλά και βασικό μοχλό πίεσης προς την της Αθήνας. Τις θέσεις του τόσο για τη σύμπηξη εθνικού μετώπου για το θέμα όσο και για την ανάγκη να αυξηθούν οι πιέσεις προς την , μέσω και της δημιουργίας hotspots στα τουρκικά παράλια, αναμένεται να μεταφέρει ο πρόεδρος της στη Σύνοδο του ΕΛΚ, όπου όμως το μεταναστευτικό δεν θα είναι το μόνο ζήτημα στις διμερείς συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη.

Στη Συγγρού άκουσαν με… προσοχή τις διαρροές από το Λονδίνο σχετικά με το ενδιαφέρον της κ. Αγκελας Μέρκελ για τη στάση της Ν.Δ. στα μνημονιακά μέτρα που έρχονται στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες διαψεύδονταν χθες από το Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επιτελείο Μητσοτάκη που έχει γνώση των ισορροπιών στο ευρωπαϊκό πεδίο, ναι μεν δηλώνει ότι ουδεμία πίεση δέχθηκε μέχρι στιγμής, πλην όμως δεν αποκλείει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί το προσεχές διάστημα, ανάλογα και με τους χειρισμούς του κ. Αλ. Τσίπρα.

Σενάρια περί συμπράξεων

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να εμπλέξει τη Ν.Δ. και, συνολικά, την αντιπολίτευση σε μία σεναριολογία περί συμπράξεων, οικουμενικών κυβερνήσεων ή εκλογών, την οποία συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζουν ως υπονομευτική. Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αποκρούει την κριτική κάποιων, εντός κόμματος, περί τακτικής ώριμου φρούτου, σημειώνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. δεν φοβάται τις εκλογές και, ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών ανασυγκρότησης, «θα ήταν μακράν καλύτερη από αυτή του κ. Τσίπρα». Οι ίδιες σημειώνουν ότι η Ν.Δ. όχι μόνον δεν μπορεί να επιβάλλει τις εκλογές αλλά θα ήταν και οξύμωρο να τις ζητεί μόλις 4 μήνες μετά την τελευταία λαϊκή ετυμηγορία, ενώ είναι σαφές ότι επιδιώκουν η όποια εξέλιξη να αποδοθεί ευθέως στην αδυναμία και την εσωτερική κατάρρευση του κ. Τσίπρα και όχι σε όποιον ξένο δάκτυλο.

Εις ό,τι αφορά, τέλος, τα σενάρια περί οικουμενικής, στη Ν.Δ. επαναλαμβάνουν τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη (ΣΚΑΪ) ότι δεν θα βάλει πλάτη. Μεταξύ των δύο εκδοχών, και πάντοτε υπό την αίρεση των πραγματικών συνθηκών που θα επικρατούν όποτε κι αν τεθεί σχετικό ζήτημα, η Ν.Δ. μοιάζει να επιλέγει αυτό των εκλογών, κυρίως γιατί θεωρεί ότι, με τη σημερινή εικόνα που έχει η κοινοβουλευτική ομάδα του , ένα οικουμενικό σχήμα θα σήμαινε απλώς ότι η Ν.Δ. θα αναλάμβανε να σηκώσει μέρος του πολιτικού κόστους των μέτρων, χωρίς όμως να διασφαλίζεται έστω και ένα συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση