Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Με το βλέμμα στραμμένο στην Ε.Ε. ο κ. Μητσοτάκης
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ε.Ε. ο κ. Μητσοτάκης

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ε.Ε. ο κ. Μητσοτάκης

Εντατική για το πρώτο τετ α τετ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Ν.Δ., με την ηγεσία της Ε.Ε., βρίσκεται σε εξέλιξη στα γαλάζια γραφεία, με τις συζητήσεις να αφορούν αφενός το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, αφετέρου δε, τη συζήτηση που αναμένεται να ανοίξει για τη στάση του κόμματος της ελληνικής κεντροδεξιάς έναντι των μέτρων που έρχονται ως του τρίτου μνημονίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

Ο κ. αναμένεται να μεταβεί τη Δευτέρα στη Λέσβο προκειμένου να έχει ιδία για τα εν εξελίξει έργα, σε μία περίοδο που η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της Ευρ. Ενωσης, αλλά και βασικό μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση της Αθήνας. Τις θέσεις του τόσο για τη σύμπηξη εθνικού μετώπου για το θέμα όσο και για την ανάγκη να αυξηθούν οι πιέσεις προς την Τουρκία, μέσω και της δημιουργίας στα τουρκικά παράλια, αναμένεται να μεταφέρει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη Σύνοδο του ΕΛΚ, όπου όμως το μεταναστευτικό δεν θα είναι το μόνο ζήτημα στις διμερείς συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη.

Στη άκουσαν με… προσοχή τις διαρροές από το Λονδίνο σχετικά με το ενδιαφέρον της κ. Αγκελας Μέρκελ για τη στάση της Ν.Δ. στα μνημονιακά μέτρα που έρχονται στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες διαψεύδονταν χθες από το . Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επιτελείο Μητσοτάκη που έχει γνώση των ισορροπιών στο ευρωπαϊκό πεδίο, ναι μεν δηλώνει ότι ουδεμία πίεση δέχθηκε μέχρι στιγμής, πλην όμως δεν αποκλείει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί το προσεχές διάστημα, ανάλογα και με τους χειρισμούς του κ. Αλ. .

Σενάρια περί συμπράξεων

Στη εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να εμπλέξει τη Ν.Δ. και, συνολικά, την αντιπολίτευση σε μία σεναριολογία περί συμπράξεων, οικουμενικών κυβερνήσεων ή εκλογών, την οποία συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζουν ως υπονομευτική. Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αποκρούει την κριτική κάποιων, εντός κόμματος, περί τακτικής ώριμου φρούτου, σημειώνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. δεν φοβάται τις εκλογές και, ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών ανασυγκρότησης, «θα ήταν μακράν καλύτερη κυβέρνηση από αυτή του κ. ». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ν.Δ. όχι μόνον δεν μπορεί να επιβάλλει τις εκλογές αλλά θα ήταν και οξύμωρο να τις ζητεί μόλις 4 μήνες μετά την τελευταία λαϊκή ετυμηγορία, ενώ είναι σαφές ότι επιδιώκουν η όποια εξέλιξη να αποδοθεί ευθέως στην αδυναμία και την εσωτερική κατάρρευση του κ. και όχι σε όποιον ξένο δάκτυλο.

Εις ό,τι αφορά, τέλος, τα σενάρια περί οικουμενικής, στη Ν.Δ. επαναλαμβάνουν τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη (ΣΚΑΪ) ότι δεν θα βάλει πλάτη. Μεταξύ των δύο εκδοχών, και πάντοτε υπό την αίρεση των πραγματικών συνθηκών που θα επικρατούν όποτε κι αν τεθεί σχετικό ζήτημα, η Ν.Δ. μοιάζει να επιλέγει αυτό των εκλογών, κυρίως γιατί θεωρεί ότι, με τη σημερινή που έχει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα οικουμενικό σχήμα θα σήμαινε απλώς ότι η Ν.Δ. θα αναλάμβανε να σηκώσει μέρος του πολιτικού κόστους των μέτρων, χωρίς όμως να διασφαλίζεται έστω και ένα συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εξαπάτηση πολιτών υπό το πρόσχημα επένδυσης χρημάτων σε κρυπτονομίσματα #Bitcoin - https://t.co/swekvZHt9X -

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου Αργαλαστής #ΛύκειοΑργαλαστής - https://t.co/S8qtMYHE2I -

  • Πανηγύρεις Αγίας Παρασκευής #ενορίαΑγίαςΠαρασκευής - https://t.co/FdFdhi4XWB -

"Αλιεύοντας" την είδηση