Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΘΕΣΣΑΛΙΑ / Με νέο γύρο κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο προειδοποιούν οι αγρότες
Με νέο γύρο κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο προειδοποιούν οι αγρότες

Με νέο γύρο κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο προειδοποιούν οι αγρότες

Απολογισμό αγωνιστικής δράσης για το δίμηνο που πέρασε έκαναν χθες οι της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών, Κτηνοτροφών και νέων αγροτών Λάρισας, οι οποίοι από προχθές έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους εκατέρωθεν του επαρχιακού δρόμου Πλατυκάμπου-Άγιας στο ύψος του κόμβου Πλατυκάμπου. Παράλληλα σε σχετικό ψήφισμα που εξέδωσαν προειδοποιούν ότι θα επανέλθουν δριμύτεροι τον Ιανουάριο, ενώ εμμέσως αλλά σαφώς απευθύνουν προειδοποίηση και προς τους σχετικά με την στάση που θα τηρήσουν για τα θέματα που τους αφορούν.

Συγκεκριμένα οι με την συμμετοχή εκπροσώπων και από την , την Κοζάνη και την Φθιώτιδα, πραγματοποίησαν συνέλευση στο συγκεκριμένο σημείο επί του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία για περίπου 20 λεπτά, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που προωθούνται για τον κλάδο τους στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου. Και μάλιστα, όπως επισημαίνουν, σε μία από τις δυσκολότερες χρονιές για την παραγωγή με χαμηλές τιμές, ανύπαρκτη και παύση πληρωμών από την πλευρά της πολιτείας, συνθήκες που οδηγούν τον πρωτογενή τομέα σε μεγάλο αδιέξοδο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης οι αγρότες αποχώρησαν με τα τρακτέρ τους, “υποσχόμενοι” να επανέλθουν δριμύτεροι τον Ιανουάριο, μετά από πανελλαδικό συντονισμό και σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου στην .

Όπως επισημαίνουν σε σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε «η κυβέρνηση αρνείται τον διάλογο, επιμένει στα μέτρα που μας εξοντώνουν και βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.»

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της χώρας αφορούν:

-Το κόστος παραγωγής

-Το ασφαλιστικό

-Το φορολογικό

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2016 και το 2017 με βάση το , ζητείται από αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου 2 δις ευρω. «Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή» επισημαίνουν.

Ενώ παρατηρούν ότι υπάρχουν και μεγάλες αστοχίες στη διανομή των δικαιωμάτων 2015 – 2019, που έχουν σαν αποτέλεσμα λιγότερες πληρωμές για τους παραγωγούς αλλά και αποκλεισμούς. Τονίζουν επίσης, «την πολύ κακή συμπεριφορά του Τραπεζικού Συστήματος, το οποίο παρακράτησε τα χρήματα των αγροτών παρότι είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στους λογαριασμούς.»Ενώ ενα άλλο σοβαρό θέμα που προέκυψε είναι και η άρνηση της ΔΕΗ να αποδεχθεί τον διακανονισμό αποπληρωμής των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος με δόσεις. Σήμερα εμείς, συνεχίζει το ψήφισμα, οι αγρότες και οι αγρότισσες, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του νομού Λάρισας, οι Ομοσπονδίες κτηνοτρόφων ,η Ένωση Νέων Αγροτών νομού Λάρισας αποχωρούμε αλλά αποφασίζουμε τον Γενάρη να είμαστε πάλι όλοι μαζί ενωμένοι σε ένα δυνατό μεγάλο αγώνα με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας στη Μαγνησία #πρόγραμμακουνουποκτονίας - https://t.co/6Xqir6y8bE -

  • Δύο βραβεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα Hellenic Responsible Business Awards 2021 - https://t.co/PfHr41UMga… -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για την λειτουργία γραφείου ΕΦΚΑ στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου #ΔήμοςΖαγοράςΜουρεσίου - https://t.co/DWPKyF4q1t -

"Αλιεύοντας" την είδηση