Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Με υπογραφή του κ. Αλ. Τσίπρα η ελληνική πρόταση
Με υπογραφή του κ. Αλ. Τσίπρα η ελληνική πρόταση

Με υπογραφή του κ. Αλ. Τσίπρα η ελληνική πρόταση

Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο έγινε χθες στις Βρυξέλλες η πρώτη της συμπληρωματικής ελληνικής πρότασης προς τους εταίρους και δόθηκε μία πρώτη έγκριση ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επίτευξη συμφωνίας εντός των επομένων ημερών.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, συγκάλεσε για τον λόγο αυτό εκτάκτως με τη συμμετοχή των Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, Γερούν Ντάισελμπλουμ του Eurogroup, Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ και Πιερ Μοσκοβισί, επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης ς, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την ελληνική πρόταση, που είχε αποσταλεί με την υπογραφή του ίδιου και όχι του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα. Αυτό που κατέστη άμεσα σαφές ήταν, για άλλη μία φορά ότι χωρίς τη θετική από τους θεσμούς, συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει. Ετσι, οι εκπρόσωποι των θεσμών επισήμαναν προς τον κ. ότι θα πρέπει να συνεχισθούν σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις, να εξειδικευθούν οι ελληνικές προτάσεις, να αξιολογηθεί η απόδοση των μέτρων και να εξετασθούν οι λεπτομέρειες και τα σημεία επί των οποίων ενδέχεται να προκύψει ανάγκη διευκρινίσεων ή ακόμα και βελτιώσεων.

Ο κ. Τσίπρας, προσερχόμενος στην έδρα της Κομισιόν για τη συγκεκριμένη , έσπευσε στις του να οριοθετήσει όσα η Αθήνα θέλει να διασφαλίσει από τους εταίρους ως ανταλλάγματα για τις υποχωρήσεις στις οποίες προβαίνει και για τα που έχει συμπεριλάβει στην πρότασή της.

«Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα. Να σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς. Με στόχο να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και στη μεσαία και λαϊκή . Με στόχο να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να προωθήσουμε τις αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την αναδιανομή των βαρών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτά είναι τα κλειδιά μιας συμφωνίας» τόνισε.

Η προοπτική επίτευξης μιας συμφωνίας, για την οποία η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη, μετατίθεται, πλέον, προς το τέλος της εβδομάδας και, σίγουρα, όχι πριν από την Πέμπτη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και εάν φθάσουμε σε συμφωνία, ο χρόνος που απομένει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας καταβολής της δόσης των 1,6 δισ. στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, δεν επαρκεί για την εκταμίευση δόσης, χρημάτων, δηλαδή, που συνδέονται με την ολο της αξιολόγησης. Αυτό διότι η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών, αλλά και διότι η χορήγηση δόσης πιθανότατα θα συνδέεται και με νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική Βουλή. Ετσι, η Αθήνα θεωρεί ότι «ο πιο άμεσος τρόπος να πληρώσουμε το ΔΝΤ είναι η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου από την ΕΚΤ».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση