Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Μαζική φυγή ελληνικών εταιρειών στα Βαλκάνια
Μαζική φυγή ελληνικών εταιρειών στα Βαλκάνια

Μαζική φυγή ελληνικών εταιρειών στα Βαλκάνια

Ο κώδων κινδύνου έχει χτυπήσει προ πολλού. Εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, πρωτίστως όμως μικρομεσαίες που είναι και πιο ευέλικτες, ανοίγουν… πανιά για τις γύρω χώρες –Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο– αναζητώντας καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον και λιγότερους φόρους ακόμη και για τα… Ι.Χ. τους.

Στοιχεία της βουλγαρικής υπηρεσίας εμπορικού μητρώου δείχνουν ότι μόνο μέσα σε μια χρονιά (από το 2013 στο 2014 και πριν προκληθεί το μείζον πρόβλημα με τα capital controls) οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έφτασαν στις 11.500 – αυξημένες κατά 28%. Πληροφορίες φέρνουν Ελληνες να έχουν καταθέσει περισσότερες από 60.000 αιτήσεις είτε για να προχωρήσουν στη σύσταση επιχείρησης είτε για να αποκτήσουν προσωπικό ή εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό, ενώ περί τις 10.000 φέρονται να είναι οι αντίστοιχες αιτήσεις στην Κύπρο.

Βλέποντας τις πιθανότητες υποψήφιοι εργοδότες από την να μετακομίσουν, στελέχη από τις γύρω χώρες επισκέπτονται συχνά-πυκνά τη χώρα μας, απευθύνοντας «επενδυτικό προσκλητήριο».

Προβάλλουν τη χαμηλότερη φορολογία, τους μικρότερους μισθούς, τις λιγότερες ασφαλιστικές και τη δυνατότητα δανεισμού μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενώ υπόσχονται ακόμη και… στέγαση σε περίπτωση ς νέων θέσεων ς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη επίσκεψη Αλβανού κυβερνητικού και προέδρου της Επιτροπής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις της χώρας του, ο οποίος ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα για να διαφημίσει το ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον της χώρας του… τάζοντας χώρο ακόμη και για χρόνια σε όποιον προσφέρει 50 δουλειές σε Αλβανούς εντός της Αλβανίας.

«Business run»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε, Βασίλη Κορκίδη, ο κίνδυνος να αυξηθεί το μεταναστευτικό επιχειρηματικό κύμα μεγαλώνει. Ο ίδιος ομιλεί περί κινδύνου «business run» και επικαλείται τα στοιχεία που φέρνουν Ελληνες να έχουν αιτηθεί για τη χορήγηση περίπου 60.000 επαγγελματικών ΑΦΜ στη Βουλγαρία και 10.000 στην Κύπρο. Επικαλείται, επίσης, στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι, τα οποία έφερναν τον βουλγαρικό ΣΕΒ να προβλέπει ότι Ελληνες εργοδότες θα δημιουργήσουν έως και 20.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στη Βουλγαρία (σ.σ.: ήδη σε ελληνικές επιχειρήσεις απασχολούνται περίπου 70-80.000 Βούλγαροι). Στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Βουλγαρία μιλούν για εκτόνωση του εξαιρετικά αυξημένου ενδιαφέροντος που υπήρχε το καλοκαίρι για «μετακόμιση» λόγω των capital controls. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: μόνο μέσα στο 2014, ιδρύθηκαν 2.500 καινούργιες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έστω και για να εμφανίσουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα τζιπ πολυτελείας (σ.σ.: η Βουλγαρία έχει εξαιρετικά ευνοϊκό καθεστώς για τα Ι.Χ. συγκριτικά με την ).

ependuseis-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση