Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / Μακρύς ο δρόμος, γεμάτος… διόδια
Μακρύς ο δρόμος, γεμάτος… διόδια

Μακρύς ο δρόμος, γεμάτος… διόδια

Αθήνα – Θεσσαλονίκη με Ι.Χ., 30,65 ευρώ. Αθήνα – Ιωάννινα, 37,15 ευρώ. Θεσσαλονίκη – Πάτρα 34,75 ευρώ. Το κόστος των διοδίων έχει γίνει εδώ και χρόνια ένα υπολογίσιμο σκέλος του κόστους ενός ταξιδιού, με τις τελευταίες «προσθήκες» να έρχονται στην Εγνατία Οδό. Πλην του τελευταίου άξονα, στον οποίο προγραμματίζεται σειρά νέων σταθμών, ο χάρτης των διοδίων θα παραμείνει σταθερός (με μικρές τιμαριθμικές αναπροσαρμογές) τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν κάποια στιγμή οι μετωπικοί καταργηθούν, ενδεχόμενο που παραμένει μακρινό.

Από το 2008, οπότε υπεγράφησαν οι συμβάσεις παραχώρησης των βασικών οδικών αξόνων της χώρας, ο χάρτης των διοδίων άρχισε σταδιακά να μεταβάλλεται, καθώς τα έσοδα από τα διόδια συνυπολογίστηκαν ως πηγή χρηματοδότησης των έργων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – κόστιζε το 2005 11,20 ευρώ (σήμερα η ίδια διαδρομή κοστίζει 61,30 ευρώ), ενώ η διαδρομή Αθήνα – Πάτρα – 6,4 ευρώ (σήμερα 22,80 ευρώ). Φυσικά, οι αυτοκινητόδρομοι εκείνης της εποχής δεν έχουν σχέση με τους σημερινούς από πλευράς ταχύτητας και κυρίως ασφάλειας, ωστόσο τα διόδια είναι πλέον ένας ανασταλτικός παράγοντας για τα μακρινά ταξίδια.

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Ο οδηγός ενός θα συναντήσει σήμερα 11 σταθμούς διοδίων από τέσσερις διαφορετικές εταιρείες (πέντε αν χρησιμοποιήσει και την Αττική Οδό στην Αθήνα). Το τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια Φθιώτιδας, που το διαχειρίζεται η «Νέα Οδός», περιλαμβάνει τρεις μετωπικούς σταθμούς διοδίων που κοστίζουν συνολικά 10,85 ευρώ. Το τμήμα Σκάρφεια – Ράχες Φθιώτιδας, που διαχειρίζεται η «Κεντρική Οδός», περιλαμβάνει δύο σταθμούς διοδίων που χρεώνουν συνολικά 3,6 ευρώ. Ακολουθεί η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» με το τμήμα Ράχες – Κλειδί Ημαθίας με πέντε σταθμούς διοδίων που χρεώνουν συνολικά 15 ευρώ. Τέλος, ο οδηγός πρέπει να διέλθει από τον σταθμό Μαλγάρων, που ανήκει στην Εγνατία Οδό και χρεώνει 1,20 ευρώ. Σύνολο για ένα Ι.Χ.: 30,65 ευρώ.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κ. Παπανάτσιου: «Να σταματήσει να κρύβεται η κυβέρνηση για τις άδειες ανατροφής τέκνων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικ… - https://t.co/m9W7JbPSO5 -

  • Το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας δώρισε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου #παιδικόκάθισμααυτοκινήτου - https://t.co/47LmphQSFP -

  • Από διαρροή αερίου η #έκρηξη στη Συγγρού #έκρηξη - https://t.co/pqfj3d1bIq -

"Αλιεύοντας" την είδηση